Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Většina Italů lituje přechodu z liry na euro

Většina Italů lituje přechodu z liry na euro

Publikováno: 29.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Brusel - Podle nového průzkumu většina Italů lituje přechodu z liry na euro a domnívá se, že přechod byl špatným krokem pro jejich zemi.

43 % až 47 % Italů se vyjádřilo tak, že připojení se k jednotné měně bylo chybou.

Také většina Kypřanů řekla, že připojení se k euru zhoršilo vyhlídky jejich země do budoucnosti.

Avšak více než 50 % Evropanů žijících v eurozóně si myslí, že zavedení jednotné měny bylo pro jejich zemi prospěšné, 2/3 si myslí také, že euro je dobrou věcí pro EU.

Průzkum zveřejněný Eurobarometrem v úterý 28. října, který sledoval více než 16 tisíc lidí v 18 zemích eurozóny, odhalil vyšší podporu eura v severní a střední Evropě.

Lidé v krizí zasaženém Irsku zůstávají největšími nadšenci pro jednotnou měnu, 76 % říká, že je to pro ně dobré.

Nízká podpora pro euro je stále ve Francii, což vyšlo na povrch po nedávném tlaku Evropské komise na zvýšení omezení výdajů a na změny v oblasti trhu práce a sociálního systému.

Většina z 18 zemí eurozóny tvrdí, že euro je dobré pro EU jako pro celek. Poprvé bylo zavedeno v lednu 2002 a je často popisováno jako jeden z nejdůležitějších cílů Evropské integrace.

Po relativně příznivém začátku byla existence měnového bloku ohrožena dluhovou krizí ve 4 zemích – v Řecku, Irsku, Portugalsku a Kypru, země obdržely mnohamiliardový záchranný balíček.

Výsledky průzkumu ukazují rozdíly ve společenských vrstvách o přínosu jednotné měny. Pouze jeden ze tří dělníků byl pro zavedení eura ve srovnání s dvěma třetinami úředníků.

Ani dluhová krize, která ohrožovala rozdělení měnového bloku před několik lety, neodradila další země od vstupu do eurozóny. Litva se stane další zemí, která vstoupí do měnového bloku na začátku roku 2015 a připojí se tím k pobaltským sousedům – Lotyšsku a Estonsku. Pravděpodobně žádná další země se nechce připojit před koncem tohoto desetiletí.  

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.