Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Mléko a ovoce ve školách: další krok k propagaci zdravého stravování

Mléko a ovoce ve školách: další krok k propagaci zdravého stravování

Publikováno: 15.4.2015 , Autor: kancelář Brusel

Evropská unie a její členské státy by měly investovat více úsilí a peněz do propagace zdravějšího stravování a konzumace lokálních potravin mezi dětmi ve školách, sdělil v úterý zemědělský výbor Evropského parlamentu v úpravě návrhu pravidel pro poskytování ovoce, zeleniny a mléka ve školních zařízeních.

„Zdravá a vyvážená strava je základem dobrého zdraví. V Evropě momentálně klesá konzumace ovoce, zeleniny a mléka, což s sebou přináší mnoho negativních důsledků. Hlavním cílem těchto nových pravidel je udělat více ve školách - nejenom zajistit našim dětem zdravé stravování, ale také je lépe vzdělat v oblasti zdravých stravovacích návyků,“ řekl Marc Tarabella (Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu), který tento návrh vypracoval. Dodatky výboru k zákonu byly podpořeny 32 hlasy, 6 bylo proti, 7 se hlasování zdrželo.

Větší důraz na vzdělání, vhodnější produkty a spravedlivější financování

Zemědělský výbor Evropského parlamentu schválil plán na sloučení dvou programů, které jsou momentálně oddělené - jeden poskytuje dětem ve školách mléko a druhý ovoce. Cílem je zahrnout do existujícího vzdělávacího rámce (který se nyní týká pouze ovoce) také mléko.

Výbor také požaduje:

• rozšířit seznam potravin s prokazatelným vlivem na zdraví dětí, zahrnující mléčné produkty jako jsou jogurty, sýry a tvaroh (za předpokladu, že nejsou ochucené přidaným cukrem, sladidly, ovocem, kakaem či ořechy);

• vyčlenění 10-20 % financí, které členské státy získají z Evropské unie, na podporu rozvoje zdravých stravovacích návyků, konzumaci lokálních potravin či návštěvy místních farem;

• dalších 20 mil. eur na nová opatření, díky kterým by se každý rok získalo 100 mil. eur na podporu mléčné produkce a 150 mil. eur naprodukci zeleniny a ovoce;

• spravedlivější rozdělování prostředků z Evropské unie členským zemím, a to prostřednictvím dvou hlavních kritérií (podíl 6-10letých dětí v populaci a stupeň rozvoje regionu v rámci členského státu).

Další kroky

Soubor návrhů ke změnám zákona bude schválen zemědělským výborem Evropského parlamentu 27. května v průběhu plenárního zasedání v Bruselu.

Pozadí problému

Program mléko pro školy, který se zaměřuje na distribuci mléka a mléčných produktů, byl založen v roce 1977, zatímco projekt ovoce do škol až v roce 2007 a zahrnoval v sobě již vzdělávací rozměr. Oba programy byly založeny s cílem propagovat konzumaci ovoce, zeleniny, mléka a mléčných produktů, ale do této doby fungovaly v rámci jiných právních a finančních opatření. Všech 28 členských států se účastní projektu mléko do škol a 25 z nich se rovněž zařadilo do projektu ovoce do škol (kromě Velké Británie, Finska a Švédska).

Spotřeba ovoce, zeleniny a mléka stále klesá v celé Evropě. Zhruba 20 mil. dětí trpí nadváhou a mladiství konzumují jen 30-50 % doporučené denní dávky ovoce a zeleniny.

Originál textu zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.