Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Místní představitelé naléhají na Evropskou unii, aby pomohla regionům využít energii moří a oceánů

Místní představitelé naléhají na Evropskou unii, aby pomohla regionům využít energii moří a oceánů

Publikováno: 19.10.2015 , Autor: Aneta Holečková

Výbor regionů vyzývá jak soukromý, tak veřejný sektor k větší podpoře energie moří a oceánů. Chce tím také docílit oživení hospodářského růstu a zajistit vytvoření nových pracovních míst.

Výbor regionů 14. října vydal prohlášení o podpoře energie moří a oceánů, aby tím bylo docíleno zvýšení energetické bezpečnosti a umožněno Evropské unii udržet si svou konkurenční výhodu v tomto odvětví. Stanovisko, které připravil waleský člen Rhodri Glyn Thomas, bylo přijato všemi pěti politickými uskupeními ve Výboru regionů.

„Energie moří a oceánů zaujímá přední místo v rámci obnovitelných zdrojů energie a nabízí jedinečnou příležitost, jak podpořit vytváření regionálních pracovních míst a udržitelný hospodářský růst,“ řekl R. G. Thomas. „Je ale také nesmírně důležité překlenout propast směrem ke komercionalizaci a navázat větší spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem a výzkumnými centry.“

Toto stanovisko dále uvádí, že v dlouhodobém horizontu by energie oceánů a moří mohla být důležitým faktorem při dekarbonizaci ekonomiky. Studie ukázala, že energie moří a oceánů může pokrýt až 10 % poptávky po elektřině v Evropě do roku 2050. Aby bylo plně využito tohoto potenciálu, je nutné prohloubit spolupráci mezi EU, jejími institucemi, členskými státy, místními a regionálními orgány, průmyslem a nevládními organizacemi, stejně jako s finančními institucemi a výzkumnými ústavy a vytvářet tak vyspělé technologie v oblasti energie moří a oceánů.

Zatímco s rozvojem energie moří a oceánů je spojena především Velká Británie, stanovisko Výboru regionů zdůrazňuje, že zájem v tomto odvětví je již velmi rozšířen. Využití potenciálu této energie vede k udržitelnému rozvoji, vytváření nových pracovních míst v pobřežních, ale i vnitrozemských oblastech, což přispívá k oživení malých a středně velkých přístavů a k rozvoji nových dodavatelských řetězců.

Nedávno zveřejněný plán Evropské komise „Strategické energetické technologie“ uznává klíčovou roli moří a oceánů v rámci budoucí skladby energetických zdrojů v Evropě a navrhuje, aby byla posílena spolupráce v oblasti Atlantského oceánu.

„Vytvoření atlantského makro-regionu by mohlo navázat na stávající průkopnickou činnost v tomto odvětví a byla by to příležitost, jak snížit náklady, zatímco by byla rozšířena báze zdrojů, výzkumu, dovedností a znalostí,“ řekl Thomas.

Od setkání v Dublinu dne 20. října členských států EU, Evropské komise a zainteresovaných subjektů, které bude zaměřené na energii oceánů, se očekává, že bude vést k zahájení formální evropské průmyslové iniciativy pro toto odvětví.

Irsko a Portugalsko mají národní strategie týkající se energie moří a oceánů, dalších 8 členských států zahrnuje využití moří a oceánů v rámci akčních plánů pro obnovitelné zdroje. V mnoha zemích projevují zájem jednotlivé regiony, například ve Francii (Bretaň, Akvitánie, Pays de la Loire, Normandie), Španělsku (Baskicko, Galicie, Kantabrie), Belgii (Vlámsko) a Švédsku (Västra Götaland).

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.