Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Mise EU zabývající se migrací nenahradí Mare Nostrum

Mise EU zabývající se migrací nenahradí Mare Nostrum

Publikováno: 5.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Role evropské agentury Fontex bude omezena ve srovnání s italskou námořní pátrací a záchrannou operací, Mare Nostrum.

Komisařka EU pro vnitřní věci Cecilia Malmström, řekla ve středu europoslancům v Bruselu, že Frontex nenahradí Mare Nostrum, ale bude fungovat jako doplňující síla, která bude závislá na zdrojích od členských států a na rozpočtových omezeních.

„Frontex navíc není náhradou Mare Nostrum. Co se přesně stane s Mare Nostrum, je italská záležitost, není na nás, abychom to rozhodli, "řekl švédský komisař.

Mare Nostrum byla založena v důsledku hromadného utonutí u italského ostrova Lampedusa v říjnu loňského roku a díky němu bylo zachráněno kolem 100 tisíc lidí, od začátku letošního roku.

Cecilia Malmström poznamenala, že úspěch italské operace zároveň udělal pokus o plavbu mnohem nebezpečnějším.

„Problémem je, že se také zvýšila intenzita obchodování na druhé straně Středozemního moře, což znamená, že lidé jsou ještě v méně bezpečných a dokonce v menších plavidlech, protože je větší pravděpodobnost záchrany," řekla.

V posledních měsících Italská vláda zvýšila tlak. Požaduje, aby členské státy nesly větší odpovědnost za středomořské lodní migranty, protože Mare Nostrum stojí Itálii zhruba 9 milionů eur za měsíc.

U evropské verze, se neočekává, že bude pracovat v mezinárodních vodách. Zároveň má být mnohem menší a to vyvolalo obavy, že by se nedalo zachránit tolik lidí, pokud by byl Mare Nostrum vyřazen.

„Nechápu, jak hraniční kontrola Frontex může najednou být zase humanitární," uvedla německá zelená poslankyně Ska Keller.

Agentura OSN pro uprchlíky v rozhovoru pro The Guardian o víkendu řekla, že pravděpodobně zemře více lidí, pokud se v listopadu spustí Frontex plus.

Mezitím Cecilia Malmström ve středu nebyla schopna odpovědět poslancům Evropského parlamentu, kteří chtěli zveřejnit mise, provozní detaily a náklady.

„Frontex nemá kapacitu, aby vytvořil operaci v rozsahu Mare Nostrum. Nemáme stejné množství lidí. Nemáme mandát. Nemáme peníze. Nemáme zdroje, "řekla.

Dodala, že v budoucnu pravděpodobně přijde více migrantů, vzhledem ke zvýšení chudoby a konfliktů jižních sousedů EU.

Původní článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.