Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Migrační krize: Evropští lídři se shodli na společném návrhu, který předloží Turecku

Migrační krize: Evropští lídři se shodli na společném návrhu, který předloží Turecku

Publikováno: 18.3.2016 , Autor: Veronika Říhová

Evropští lídři se v pátek 18. března shodli na společném návrhu, jak zastavit příliv migrantů do Evropy, který společně předloží Turecku.

Ankara je nastavena tak, aby přijímala finanční a politické ústupky, na oplátku za zastavení migrantů, kteří chtějí dosáhnout řeckých břehů. V návrzích padlo, že za každého Syřana vráceného z Řeckých ostrovů do Turecka, by další Syřan legálně přesídlil z Turecka do Evropské Unie.

Ve svém projevu po prvním dni summitu EU v Bruselu, německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že je potřeba podporovat Řecko „a to nejen pokud jde o navrácení nelegálních přistěhovalců do Turecka, ale také s ohledem na situaci, v níž se Řecko nyní ocitá. Finanční prostředky budou nezbytné pro zajištění přístřeší pro uprchlíky v Řecku,“ řekla. Evropa se musí snažit přesvědčit tureckého premiéra, Ahmeta Davutoglua.

Euronews zpravodaj v Bruselu, James Franey, řekl: „Mohlo by se zdát, že představitelé EU si jsou docela jistí, že mají dohodu, která bude přijatelná pro tureckou vládu, nadále však přetrvávají pochybnosti o tom, zda je v souladu s mezinárodním právem.“

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International odsoudila návrh dohody jako „odporný“ a říká, že plány by pomohly hlavně převaděčům. Kampaň organizace Human Rights Watch také dohodu odmítá.

Originální článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.