Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Mezinárodní spolupráce a regionální klastry: inovace v oblasti efektivního nakládání s vodou

Mezinárodní spolupráce a regionální klastry: inovace v oblasti efektivního nakládání s vodou

Mezinárodní spolupráce a regionální klastry: inovace v oblasti efektivního nakládání s vodou

Publikováno: 8.6.2016 , Autor: Markéta Kubová

„Mezinárodní spolupráce a regionální klastry: inovace v oblasti efektivního nakládání s vodou“ je jedna ze sedmi částí programu pro výzkum, technologie a vývoj pod grantovou dohodou uzavřenou pod číslem 32007 vyvíjený Evropskou komisí. Pět evropských regionů Aragon (Španělsko), Galilee (Izrael), Malta, Provence-Alpes-Côte d´Azur (Francie) a Východní Anglie (Velká Británie) bylo zahrnuto v projektu, který měl překonat problémy s vodními zdroji, s nimiž se potýkaly v minulosti.

Dne 18. května 2016 se v Evropském výboru regionů sešli zástupci těchto regionů, aby představili tříletý úspěšný projekt WE@EU (Hospodaření s vodou v evropských městských oblastech), zdůraznili důležitost klastrů, zapojili se do debaty s politiky a vyměnili si cenné zkušenosti na mezinárodní úrovni.

Úvodní slovo měla Inés Ayala Sender, poslankyně Evropského parlamentu. Ta v krátkosti představila projekt WE@EU: „Projekt WE@EU byl založen Evropskou unií pod „Znalostí regionů“ (RoK) a je postaven na ambici vytvořit otevřenou evropskou platformu pro dokonalé nakládání vodních zdrojů napříč klastrovými organizacemi“. Poté se ujaly slova zainteresované strany, jež představily své regiony a jejich úspěšné projekty, co se úspory vodních zdrojů týče.

Aragon je region, který posílil investice a sociální osvětové kampaně za účelem dosažení jedné z nejnižších sazeb spotřeby vody ve Španělsku. Testovací zařízení, do nichž bylo zahrnuto 17 obydlí s 23 toaletami a 16 residencí, ukázalo, že nahrazení toalet s menší kapacitou vody (2,6 litrů místo 10 litrů) dokáže ušetřit 31 % spotřebu vody ročně na osobu.

V regionu Galilee v Izraeli jsou umístěné největší podniky zaměřené na irigaci a technologické řešení v zemědělství. Pitná voda (komunální) je zde využívána rovněž v zemědělství a proto jsou zde přísnější předpisy k zajištění kvality vody. Týká se to hlavně v oblasti vinařství, olivových mlýnů a mléčných farem. Kvalitu vody bez soli chtějí dosáhnout zejména recyklací odpadních vod a filtrací brakické vody.

Malta, která profituje zejména v turistické oblasti, musí klást silný důraz na čisté životní prostředí, stejně tak jako na kvalitu vody. Do své kampaně se snaží zapojit především studenty, kteří šíří osvětu prostřednictvím pochodů, prezentací, divadelních představení, a zvyšují tak povědomí o potřebě kvalitních vodních zdrojů. Důraz je kladen především na hotely a podniky, tedy turistické destinace.

Provence-Alpes-Côte d´Azur je region na severovýchodě Francie, který se vyznačuje značným zastoupením malých a středních podniků zaměřených na vodní sektor. Jejich strategií je spolupracovat s co největším množství klastrů a s dalšími regiony, a vytvořit tak rozsáhlé partnerství budující inovativní činnost věnovanou zvláště vodárenským společnostem, které jsou zaměřené na mezinárodní trh.

Region Východní Anglie klade, co se týče vodárenských inovací, důraz na spolupráci mezi několika soukromými sektory a podnikatelskými subjekty. Mezi společnostmi „Opportunity Peterborough“ a „Anglian Water“ byl vytvořen projekt „Vodárenská inovativní síť“, jenž představuje největší vodárenskou recyklační iniciativu v Anglii a Walesu, co se geografické oblasti týče. Má podporovat a vyvíjet zejména regionální příležitosti pro podniky a sdílet zkušenosti klastrů/inovátorů na vodárenském poli.

Na konferenci byl rovněž představen Akční plán (JAP), jenž má za cíl udržet spolupráci napříč regiony a pod heslem SWOT (síla, slabosti, příležitosti a hrozby) napomoci udržitelnému rozvoji vodních inovací.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.