Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Mezinárodní humanitární pomoc syrským civilistům musí být výraznější

Mezinárodní humanitární pomoc syrským civilistům musí být výraznější

Publikováno: 23.3.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Christos Stylianides, komisař Evropské komise pro humanitární pomoc a řešení krizí, se vyjádřil k otázce humanitární pomoci syrským civilistům.

Syrský konflikt, který trvá již pět let, dosud nejeví žádné známky uklidnění. Od počátku krize v roce 2011 bylo více než 11 milionů obyvatel donuceno opustit svůj domov, který se nacházel v oblasti bojů, a zároveň se tyto oběti setkaly s odmítnutím pomoci od sousedních států.

V Sýrii potřebuje humanitární pomoc, 12,2 milionů lidí, z čehož jsou více než polovina děti. Násilí, odmítnutí přístupu do postižených oblastí a správní blokády jsou největšími překážkami pro humanitární pracovníky. Více než 5000 škol bylo zničeno, zabráno či se stalo cílem útoků, což je hrubým porušením mezinárodního humanitárního práva.

Nedostatek zdravotnických potřeb i personálu v Sýrii je značný. Počet úmrtí způsobených chronickým či banálním onemocněním je hrozivý, a je přímým důsledkem dlouhotrvajícího násilí. Panují obavy, že se země ponořila do „temného období“ v oblasti medicíny. Nedostatek zdravotnického personálu se šíří napříč zemí. Některé nemocnice se staly cílem útoků, velký počet lékařů pak byl nucen zemi opustit. Dodávka léků zdaleka neodpovídá potřebám a v zemi nejsou vůbec dostupné porodnické, gynekologické či pediatrické služby.

Syrská krize se dotkla také Evropy. Financování humanitární pomoci je stále obtížnější, protože rozsah potřeb Sýrie roste. Evropská unie pokračuje v podpoře syrských uprchlíků i zemí, se kterými Sýrie sousedí, kam se právě tito syrští uprchlíci uchylují. Evropská unie je jedním z největších dárců finančních prostředků pro Sýrii a přispěla 3,35 miliardami EUR.

Nový pohled

„V Libanonu jsem viděl, že společný postup jednotlivých evropských nástrojů, financování a odborné znalosti z různých oborů EU má pozitivní vliv na život syrských uprchlíků. To ale zdaleka nestačí. Mezinárodní společenství musí zintenzivnit svou podporu. Krize se zatím nechýlí ke svému konci, a proto humanitární dárci, agentury a vlády musí úzce spolupracovat na zachování ochrany a pomoci tam, kde se potřeba humanitární pomoci zvyšuje,“ uvedl Stylianides. Detaily humanitární pomoci a její organizace se budou projednávat na mezinárodní výroční konferenci, která je naplánovaná na konec března v Kuvajtu.

„Musíme se znovu zaměřit na dodávku této pomoci, zajistit co nejlepší využití těchto omezených zdrojů a přejít k dlouhodobějšímu řešení této krize,“ prohlásil Stylianides.

Originální zprávu naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.