Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Městské oázy klidu v EU

Městské oázy klidu v EU

Publikováno: 7.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) vydala příručku určenou orgánům státní správy členských zemí pro zmapování klidných městských částí a k zajištění jejich údržby, aby se lidé žijící ve městech měli kam ukrýt před každodenním hlukem.

Ukázalo se, že dlouhodobé vystavování okolnímu hluku má negativní účinek na naše zdraví, zvyšuje riziko srdečních onemocnění a zhoršuje psychický stav.

Hans Bruyninckx, výkonný ředitel Evropské agentury pro životní prostředí, během vydání příručky řekl: „Když mluvíme o hlukovém znečištění, často si představíme hlasitou muziku nebo sousedova štěkajícího psa. Avšak ve skutečnosti, většina zdravotních problémů je způsobena dlouhodobým hlukem, jenž vzniká provozem pozemních komunikací, kolejí, letišť či průmyslových jednotek. Klidné městské části jsou velmi důležité, neboť nám mohou poskytnout úlevu od hluku a zlepšit kvalitu našeho života.“

Podle Evropské komise, okolní hluk způsobuje rozmrzelost a narušuje spánek až 30 % populace EU. Zelená kniha Evropské unie pro veřejnou konzultaci uvádí, že okolo 20 % populace je sužováno vysokou hladinou hluku, kterou odborníci považují za nepřípustnou.

„Strategie protihlukových opatření“ byla zveřejněna již v roce 1996. Ovšem s neustále se zvyšujícím hlukem způsobeným dopravou a s přibližně 75 % Evropanů žijících ve městech, kde je hlukové znečištění nejvyšší, je tato problematika v současné době mnohem naléhavější.

Směrnice o okolním hluku z roku 2002 definuje „okolní hluk“ jako nežádoucí či škodlivý zvuk z okolního prostředí, vytvořený lidskou činností, což nezahrnuje zvuky obecně považované za příjemné, jako zurčení tekoucí vody, nebo ptačí zpěv.

Příručka poukazuje na několik příkladů „dobré praxe“ aplikování Směrnice napříč Evropskou unií. V Irsku, dublinská městská rada zkombinovala hlukovou simulaci s měřením decibelů ke stanovení dlouhodobé průměrné hlukové hladiny, což dále vedlo k určení a ochraně osmi městských oáz klidu. Další měření městského hluku a zmapování klidných částí proběhlo i v hlavním městě Norska, Oslu, kde bylo určeno celkem 14 oáz klidu.

30. dubna se slavil již devatenáctý Mezinárodní den povědomosti o hluku, který vznikl v roce 1995 díky americké neziskové organizaci Centrum sluchu a komunikace, ke zvýšení povědomí o nebezpečí z dlouhodobého působení hluku na lidský organismus.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.