Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Malárie v roce 2015: Mnohého dosaženo, ale ještě zbývá mnoho udělat

Malárie v roce 2015: Mnohého dosaženo, ale ještě zbývá mnoho udělat

Publikováno: 11.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Rokem 2015 končí agenda Rozvojových cílů tisíciletí. Malárie je na ústupu, ale bitva ještě není vyhraná. Evropský parlament uvedl, že globální počty nemocných malárií dramaticky poklesly od počátku stanovení Rozvojových cílů tisíciletí v roce 2000. Nicméně stále zůstává mnoho práce v oblasti vymýcení této infekční nemoci i podle zprávy Světové zdravotnické organizace o malárii pro rok 2015.

Nirj Deva, místopředseda Výboru pro rozvojovou spolupráci, svolal jednání, na kterém se zkoumalo, jakého pokroku bylo dosaženo při eradikaci malárie. Deva poukázal na to, že i když jsme byli schopni lépe nemoc kontrolovat, umřelo předčasně 3,9 miliónu afrických dětí mezi lety 2001 – 2013. A nemoc stále ročně zabijí asi 400 000 lidí. Zdůraznil, že některá efektivní řešení nejsou náročná, pokud jsou správně použita, například jednoduchá moskytiéra stojí méně než 1,5 euro a její užívání znamená podstatný rozdíl. Velké obavy však budí odolnost komárů vůči insekticidům. „Musíme vymyslet nové způsoby, jak rozvíjet účinnou léčbu,“ dodal N. Deva.

Richard Cibulskis, koordinátor strategie, hodnocení a ekonomiky pro malarický program Světové zdravotnické organizace, přestavil Světovou zprávu o malárii pro rok 2015. Vyzdvihl, že za posledních 15 let bylo zaznamenáno mnoho úspěchů, ale stále některé problémy přetrvávají. Země s nejvyšším výskytem malárie mají stále nejslabší systémy zdravotní péče. Ti nejchudší a nejzranitelnější navíc nebývají těmito zdravotními systémy zahrnuti.

Světová zdravotnická organizace pracovala s mnoha partnery na novém návrhu globální strategie pro příštích 15 let. „Cílem je snížit výskyt případů o dalších 90 % mezi lety 2016 – 2030, snížit míru úmrtnosti na malárii o dalších 90 % a vymýtit tuto nemoc z dalších 35 zemí.“ Tato strategie bude vyžadovat roční investice ve výši okolo 8 miliard eur, to je třikrát až čtyřikrát více než v současnosti. Výzvou bude učinit rozdíl v zemích s nejslabší infrastrukturou.

Sylvia Meek, technická ředitelka Malarického konsoria, se věnovala výzkumu největších překážek v dosažení nových cílů. Malárii je poskytováno méně prostoru v rámci nových Cílů udržitelného rozvoje v porovnání s předchozími rozvojovými cíly tisíciletí. Přesto existují příležitosti. S. Meek říká, že politická vůle k vymýcení malárie je stále patrná i v rámci Cílů udržitelného rozvoje a že financování se zvýšilo oproti předchozím desetiletím. Pro nadcházejících 15 let určila Meek následující výzvy – posilování systému poskytování léků, udržování odpovídajících finančních prostředků, udržení vhodné rovnováhy u aktivit mezi zeměmi se silnými a slabými zdravotnickými systému a řešení problematiky rostoucí rezistence insekticidů. Upozornila, že v některých zemích, kde došlo k eliminaci malárie a snížení některých indikátorů, této problém začal být méně vnímán a nepřitahuje prostředky a pozornost veřejnosti.

Octavian Bivol, poradce pro vztahy institucí EU a Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF), připomněl konkrétní hrozby malárie pro malé děti, zejména pro mladší 5 let. U této skupiny je vysoká pravděpodobnost úmrtí v důsledku onemocnění. „Za posledních 15 let z 6,2 milionů zachráněných životů patřilo asi 6 milionů dětem ve věku do 5 let.“ Poukázal také na to, že existují účinné intervence, které po implementaci fungují. Navzdory účinnosti moskytiér asi 25 % dětí tohoto prostředku nemohlo využít. Bivol vyzval strany zainteresované ve spolupráci s UNICEF, aby našly lepší způsob doručování těchto prostředků do obcí, kde je jich méně využíváno.

Jan Paehler, z Výboru evropské komise pro rozvojovou spolupráci, který je zodpovědný za globální iniciativy v oblasti zdraví, uvedl, že i nadále zůstává malárie prioritou EU v oblasti rozvoje, protože je to nemoc související s chudobou. „Nevíme, jestli je malárie příčinou nebo symptomem chudoby, ale víme, že oboje jde ruku v ruce,“ vysvětlil.

Propojení s chudobou a skutečnost, že nemoc je obzvláště nebezpečná pro děti a těhotné ženy, byly pádnými důvody k současným snahám v oblasti vymýcení malárie. Je velmi těžké toto onemocnění kontrolovat. Stále chybí skutečně bezpečné a účinné vakcíny. Evropská unie podporuje výzkum, globální partnery, iniciativy aktivní v kontrole malárie a uzavírá dohody o bilaterální spolupráci s partnerskými zeměmi.

Michael Johnson, ředitel technického poradenství a partnerství ve Světovém fondu pro boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii, vysvětil, že globální strategie k odstranění malárie vyžaduje vyšší krátkodobé investice. Pokud budeme investovat krátkodobě vyšší částky, poté budou vytvořeny lepší podmínky a v dlouhodobém horizontu se investice budou moci snižovat. Úkolem je vytvořit dostatečnou finanční a politickou podporu pro pokrok. Globální fond financoval asi tři čtvrtiny léčby u 6, 2 milionů nemocných.

Světový fond chce zejména zajistit, aby země s platební neschopností i nadále získávaly finance k vymýcení malárie a fondy se neodkláněly k jiným iniciativám. Bude rovněž usilovat o to, aby byly vytvářeny udržitelné a odolné zdravotní systémy. M. Johnson zdůraznil, že je důležité, aby globální partneři spolupracovali a poskytovali tak integrované platformy pro implementaci služeb a účinné kanály zdrojů.

Původní článek naleznetezde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.