Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Makedonie odsouvá uprchlíky uvízlé v Řecku

Makedonie odsouvá uprchlíky uvízlé v Řecku

Publikováno: 23.2.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Tisíce uprchlíků a migrantů uvízli v Řecku poté, co Makedonie v pondělí 22. února omezila jejich průchod přes hranice.

Makedonie se přes víkend rozhodla nepouštět Afgánce a omezit průchod Syřanům a Iráčanům cestujícím z Řecka. Slovinsko mezitím pověřilo armádu, aby pomohla zvládat příliv migrantů, kteří cestují skrze Chorvatskou hranici do Schengenského prostoru.

Evropská komise v pondělí přislíbila další pomoc Řecku, aby si vyhnulo humanitární krizi, ale plánované tábory podél hranic schopné pojmout až 50 000 přistěhovalců, ještě nebyly založeny.

Řecký ministr migrace Yannis Mouzalas kritizoval Rakouské rozhodnutí zredukovat počet migrantů, kterým dovolí vstup na území. Podle něj je to proti společně dohodnutým rozhodnutím EU. Dále kritizuje země Visegrádské čtyřky – Českou republiku, Polsko, Maďarsko a Slovensko pro nepřijímání migrantů podle dohodnutého plánu.

Představitelé Evropské unie se mají sejít v úterý, aby posoudili situaci na západě Balkánu, což je hlavní brána pro migranty ze středního východu, kteří dále pokračují do Německa. Lídři zemí západního Balkánu se mají sejít ve Vídni na „mini-summitu“ ve středu. Evropští ministři spravedlnosti a vnitra se sejdou ve čtvrtek v Bruselu, aby prodiskutovali situaci hlavně s ministry Srbska a Makedonie.

Evropská unie prozatím stále sází na mix politik, který má zabránit historickému přílivu migrantů do Evropy - spoléhají na Turecko, které jim s přílivem pomůže, vytvoření registračních míst v Řecku a přerozdělení migrantů mezi členské státy. Tyto politiky zatím ale nepřinesli žádný průlom.

Představitelé EU se shodli, že počet migrantů přicházejících z Turecka do Řecka je stále příliš vysoký – tento rok už 90 000. Ve snaze lépe řídit vnější hranice, Nizozemsko jako předsednická země se rozhodlo posunout návrh na prodiskutování evropské hranice a pohraničních hlídek už na čtvrtek, aby tak mohli být v provozu ji během léta.

„Nicméně čas běží,“ varoval německý ministr vnitra Thomas de Maiziere, který řekl, že příští dva týdny budou rozhodující. Země Visegradské čtyřky varují, že pokud nebude žádný plán fungovat do března, Řecko by mělo být uzavřeno jeho severními sousedy Makedonií a Bulharskem, kde by měl být vytvořen sekundární filtr migrantů.

Celý článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.