Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Lotyšský prezident navrhl na post premiéra ženu

Lotyšský prezident navrhl na post premiéra ženu

Laimdota Straujuma

Publikováno: 8.1.2014 , Autor: Barbora Handlířová

Poprvé v historii navrhl lotyšský prezident Andris Bērziņš na post premiéra země ženu. Laimdota Straujuma, někdejší ministryně zemědělství, dlouhodobě pracuje ve veřejné správě. Teď převezme post po Valdis Dombrovskis, který rezignoval v listopadu loňského roku kvůli převzetí odpovědnosti za zřícení střechy supermarketu v lotyšském hlavním městě, kde zemřelo 50 lidí.

„Vláda by měla nadále pokračovat v nastaveném makroekonomickém modelu,“ řekla Straujuma po schůzce s prezidentem.

Také dodala, že očekává, že vláda bude podpořena čtyřmi středopravicovými stranami. Opozici bude tvořit Union of Greens and Farmers (Strana Zelených a Zemědělsců), Unity (Jednota), Reform Party (Strana Reformy) a National Alliance (Národní Aliance).

Na rozdíl od minulé vlády, které neměla většinovou podporu parlamentu, tato nová koalice by měla mít přes 100 hlasů, které nový kabinet potřebuje.

Ratingová agentura Standad & Poors označila situaci v Lotyšsku za stabilní již 13. prosince. Ostatní analytikové se obávali, že stávající schvalování zákonů se pozdrží během roku, kdy proběhnou volby, což by mělo za následek oslabení ekonomiky země.

Lotyško a Centrální banka očekávají v letošním roce nárůst ekonomiky země o 4%, stejně jako tomu bylo v roce 2013.

Ekonomika baltského státu, který si v roce 2008 musel vzít záchranný balíček od Mezinárodního měnového fondu, aby zabránil devalvaci, se stala roku 2012 nejrychleji rostoucí ekonomikou v celé Evropské unii.

Lotyško je od 1. ledna 2014 18. členem eurozóny.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.