Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Lotyšské předsednictví volá po „odpovědi“ ohledně zavraždění Němcova

Lotyšské předsednictví volá po „odpovědi“ ohledně zavraždění Němcova

Publikováno: 28.2.2015 , Autor: Zuzana Moravcová, kancelář Brusel

Zavraždění Borise Němcova, lídra ruské opozice, v centru Moskvy vedla k silným prohlášením jak ze strany EU, tak USA.

Ruská státní média uvedla, že na něj bylo ve 23. 15 místního času v pátek (27. února) čtyřikrát vystřeleno na Velkém Moskvoreckém mostě nedaleko Kremlu. Čin provedl neznámý útočník v bílém autě.

Média dále tvrdí, že prezident Putin byl bezprostředně informován a spustil vyšetřování, na které osobně dohlédne.

Policie prý ihned zahájila pátrání.

Zavraždění padesáti pětiletého politika, dřívějšího vicepremiéra a otce čtyř dětí, přišlo krátce poté, co promluvil na nezávislé stanici Echo Moskvy, kde nabádal lidi, aby se připojili k manifestaci proti válce na Ukrajině, která se mákonat 1. března.

První reakce ze strany EU byla od lotyšského ministra zahraničí na Twitteru, které v současnosti předsedá EU.

„Strašné zprávy … upřímnou soustrast rodině, Rusko musí provést rychlé nestranné vyšetřování, poskytnout odpovědi,“ řekl Edvard Rinkevics.

Zygimantas Pavilionis, lotyšský velvyslanec v USA, byl ještě ostřejší. „Čas pro Rusy, aby se probudili a začali hájit svoji důstojnost. Zabiják Putin připravuje Rusko na totalitní vládu. Cesta do pekel. Odpočívej v pokoji, Němcove,“ napsal na svém Twitteru.

Za Spojené státy Barack Obama zopakoval lotyšskou prosbu, voláním po „rychlém, nestranném a transparentním vyšetřování okolností jeho vraždy.“

Popsal Němcova jako „neúnavného obhájce své země, který se domáhal pro své ruské spoluobčany práv, na které mají všichni lidé nárok.“

Podezření

V Rusku mezitím opoziční aktivisté ukázali prstem na autority nebo jejich podporovatele.

„Němcov … kritizoval nejdůležitější státní úředníky v naší zemi včetně prezidenta Putina. Jak jsme mohli vidět, taková kritika je v Rusku životu nebezpečná,“ řekl Ilja Jašin Echu Moskvy.

Němcovův právník Vadim Prokhorov řekl liberálnímu deníku Kommersant: „Jsem si jistý, že se jedná o politický motiv a že vraždu mohl spáchat někdo, kdo se vrátil z konfliktní oblasti na jihovýchodě Ukrajiny.“

Podle Reuters Mikhail Kasyanov, bývalý ruský předseda vlády, řekl na místě činu reportérům: „To, že vůdce opozice mohl být zastřelen takto blízko Kremlu, je nepředstavitelné. To ukazuje pouze na jedinou verzi: Byl zastřelen, protože říkal pravdu.“

Kreml také popsal vraždu jako politickou, ale naznačil, že motivem činu je vytvořit nestabilitu.

„Putin poznamenal, že násilná vražda nese známky vraždy na objednávku a je čistě provokativní,“ prohlásil mluvčí prezidenta Putina Dmitry Peskov.

Zabití Němcova je poslední v řadě vražd vysoce postavených aktivistů bojujících proti korupci, aktivistů v oblasti lidských práv a kritiků Kremlu pod vedením Putina.

Seznam zavražděných mj. zahrnuje jména jako Alexej Děvotčenko, Natalia Estemirova, Alexandr Litviněnko (zabit ve Velké Británii), Sergej Magnitskij, Stanislav Markelov a Anna Politkovska.

Odpovědná osoba nebyla nikdy postavena před soud v žádném z případů.

Sankce

Evropská Unie a USA uvalily na Rusko sankce kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Spojené státy také uložily oddělené sankce ve věci Magnistského případu na základě lidských práv.

EU to odmítla a diplomaticky sdělila, že není možné dokázat, kdo ho zabil, a tudíž nemohou vytvořit precedens pro přidání na černou listinu kvůli jednotlivým kriminálním případům v zámoří.

Bill Browder, bývalý Magnitského zaměstnavatel prohlásil, že „Rusko vstoupilo do nové a temné fáze ve směru k totalitní diktatuře.“

„Mohu jen doufat, že odkaz Borise Němcova nakonec přinese v Ruskudemokratické změny, na jejichž dosažení celý život pracoval.“

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.