Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Lídři EU ke gratulaci Syrize příliš nespěchají

Lídři EU ke gratulaci Syrize příliš nespěchají

Publikováno: 5.2.2015 , Autor: Zuzana Moravcová, kancelář Brusel

Lídři EU se do gratulací Syrize, která se značným náskokem vyhrála v neděli řecké celostátní volby, příliš nehrnou.

Po sečtení 99.8 % hlasů získala Syriza, která je proti tvrdým úsporám, 36.34 % hlasů, čímž získala i značný náskok nad středo-pravicovou Novou demokracií (New Democracy) odcházejícího předsedy vlády Antonise Samarase, který v neděli uznal porážku.

„Řecký lid promluvil a já respektuji jeho rozhodnutí,“ řekl Samaras.

Syriza si tak zajistila 149 míst ve 300 členném parlamentu, tzn., že o pouhé dva členy nezískala úplnou většinu.

Nová demokracie získala 76 křesel.

Výrazně pravicový Zlatý úsvit (Golden Dawn) zřejmě ztratí jedno místo a zůstane po volbách se 17 křesly. Pro-evropská strana To Potami (The River), která byla založena před rokem, získala přibližně stejný počet hlasů a měla by tudíž získat stejný počet křesel.

Bývalý ministr vlády George Papandreou se svojí novou stranou Kinima, získal pouze 2.46 % hlasů, takže nezíská ani jedno křeslo.

Ačkoliv celkové výsledky byly od neděle jasné, mnoho lídrů EU vydalo prohlášení až v pondělí ráno.

Francouzský prezident François Hollande, byl jedním z mála vládních lídrů, který veřejně v neděli pogratuloval Tsiprasovi s tím, že doufá, že „bude usilovat o blízkou spolupráci mezi našimi dvěma zeměmi v zájmu růstu a stability eurozóny, v duchu pokroku, solidarity a odpovědnosti, což jsou hlavní evropské hodnoty, které sdílíme,“ informuje Reuters.

Britský premiér David Cameron, napsal na sociální sítě pesimistickou zprávu. „Řecké volby zvýší ekonomickou nejistotu v celé Evropě. Proto se musí Velká Británie držet našeho plánu a zajistit jistotu doma,“ napsal Cameron.

Finský lídr Alex Stubb pouze řekl, že výsledky demokratických voleb „musí být respektovány.“

Německá kancléřka Angela Merkelová se k Tsiprasově vítězství nevyjádřila, ale prezident Spolkové banky Jens Wiedmann v rozhovoru pro mediální agenturu ARD reagoval varováním.

„Věřím, že je také v zájmu řecké vlády dělat vše potřebné k vyřešení místních strukturálních problémů,“ říká německý bankéř.

„Doufám, že nová vláda nebude zpochybňovat to, co se očekává ani to, čeho již bylo dosaženo,“ dodává Wiedmann.

Prezident EU Donald Tusk, jehož kancelář je ve vždy velmi rychlá při gratulacích vítězům národních voleb ve členských státech, zatím veřejně do pondělního rána nezareagovala, podobně jako předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Nicméně podle Ekathimerini.com předseda Evropského parlamentu sociální demokrat Martin Schulz, Tsiprasovi pogratuloval v osobní zprávě.

Zprávu podpory dostal Tsipras od italské poslankyně Evropského parlamentu Gianni Pittella, která vede středo-levicovou socialistickou skupinu.

„Řekové se jednoznačně rozhodli ukončit úsporná řešení a diktát trojky (ECB, EK a MMF),“ napsala Pittella s tím, že opětovné projednání řeckého dluhu „by nemělo být nadále považováno za tabu.“

V Bruselu nejsou přirozenými partnery Syrizy středo-levicové socialistické skupiny, ale krajně levicová GUE/NGL.

Její předsedkyně, Gabi Zimmer, gratulovala Syrize ke „skvělým výsledkům.“

„Řekové už nejsou déle ochotní trpět za chyby EU a hlasovali proti neúspěšným opatřením v úsporných doktrínách. Bohužel Syriza nedosáhla nadpoloviční většiny, ale přejeme Alexi Tsiprasovi mnoho úspěchů ve vyjednávání s možným koaličním partnerem, se kterým bude moci zahájit změnu politiky.“

Vítězství Syrizy mělo také dopad na finanční trhy v Asii.

V pondělí ráno místního času euro pokleslo o 0.9 % ke kurzu dolaru – to je nejníže od roku 2003 – pak se ale vrátilo zpět, informují New York Times. V pondělí ráno bylo euro za 1.12 $.

Originál článku zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.