Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Lepší zvládání migrace po všech stránkách: Evropská migrační agenda

Lepší zvládání migrace po všech stránkách: Evropská migrační agenda

Publikováno: 20.5.2015 , Autor: Adéla Cihlářová, kancelář Brusel

Evropská komise představila 13. května Evropskou migrační agendu, ve které navrhuje okamžitá opatření, která budou přijata jako odpověď na současnou krizovou situaci ve Středomoří, jakož i kroky, které by měly v příštích letech zlepšit zvládání migrace ve všech aspektech.

Tato agenda je evropskou odpovědí na nedávné tragické události ve Středomoří, kombinuje vnitřní a vnější politiku, snaží se využít nejlepších nástrojů EU a začlenit všechny aktéry: členské státy, orgány EU, mezinárodní organizace, občanskou společnost, místní úřady a třetí země.

Jak k tomu pronesl Frans Timmermans, první viceprezident Evropské komise: „Tato tragická událost šokovala všechny Evropany. Naši občané očekávají, že členské státy se budou snažit zabránit dalším tragédiím. Evropská rada jasně prohlásila, že musíme najít evropské řešení, založené na vnitřní solidaritě a uvědomění si, že máme společnou odpovědnost za vytvoření účinné migrační politiky. To je důvod, proč dnes komise navrhuje program, který odráží naše společné hodnoty a poskytuje odpověď na obavy našich občanů o nepřijatelném lidském utrpení na jedné straně a nedostatečném uplatňování našich společných dohodnutých azylových pravidel na straně druhé. Opatření, která navrhujeme, zlepší zvládání migrace a odpoví tak na oprávněná očekávání našich občanů.“

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, Federica Mogherini k tomu dodává: „Díky této odvážné agendě Evropská unie prokázala, že je připravená řešit neutěšenou situaci těch, kteří utíkají před válkou, pronásledováním a chudobou. Migrace je sdílenou odpovědností všech členských států EU, které jsou teď vyzývány, aby přispěly k řešení této historické výzvy. Není to ale jen evropská výzva, nýbrž i globální: tímto programem potvrzujeme a rozšiřujeme naši spolupráci se zeměmi původu a tranzitu, aby zachránily životy, zakročily proti pašeráckým sítím a ochránily ty, kteří to potřebují. Všichni víme, že skutečná a dlouhodobá odpověď vzejde pouze tehdy, pokud si stanovíme hlavní příčiny: od chudoby k nestabilitě způsobené válkami, přes krizi v Libyi a Sýrii.“

Komisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopoulos se k tématu vyjádřil následovně: „Evropa nemůže stát stranou, zatímco se ztrácí životy. Evropský migrační program konkrétně odpovídá na okamžitou potřebu zachránit životy a pomáhat zemím na frontové linii, například posílením na moři, 60 miliony eur mimořádné pomoci či akčním plánem zakročení proti pašerákům, kteří využívají a zneužívají přistěhovalce.“

Okamžitá akce

V Evropském parlamentu a Evropské komisi panuje po tragických událostech ve Středomoří konsenzus k mobilizaci veškerých nástrojů, které jsou k dispozici, aby se zabránilo dalšímu umírání lidí na moři. Komise představila konkrétní akce, které zahrnují:

Ztrojnásobení kapacit a aktiv pro společné operace Frontex Triton a Poseidon v roce 2015 a 2016. Byl přijat dodatečný rozpočet pro rok 2015 k zajištění nezbytných finančních prostředků, v celkové výši 89 milionů eur.

• Navržení historicky první aktivace nouzového mechanismu na pomoc členským státům, kteří čelí náhlému přílivu přistěhovalců. Do konce května Komise také navrhne dočasné distribuční mechanismy pro osoby, které potřebují mezinárodní ochranu v rámci EU.

• Do konce května bude navržen celoevropský systém přesídlení, kde bude nabídnuto 20 000 míst, distribuovaných ve všech členských státech EU vysídleným osobám, které potřebují mezinárodní ochranu v Evropě, na což budou vyhrazeny finanční prostředky ve výši 50 milionů eur pro rok 2015 a 2016.

• Práce na případné Společné bezpečnostní a obranné politice (CSDP), operaci ve Středomoří, k postupnému odbourání sítě obchodníků s lidmi.

Cesta kupředu: 4 pilíře, jak zlepšit zvládání migrace

Evropskou agendu o migraci rozvíjí směrnice předsedy Komise Jean Clauda Junckera do souboru vzájemně provázaných a posilujících iniciativ, založených na čtyřech pilířích, aby se lépe zvládala migrace ve všech jejích aspektech.

4 nové pilíře jsou:

Snížení podnětů pro neregulérní migraci, zejména vysláním evropských migračních prostředníků do Delegací EU v klíčových třetích zemích; změnit právní základ Frontex posílením jeho role; novým akčním plánem s opatřeními, která mají za cíl transformovat převaděčství do vysokých rizik;

Hraniční management - záchrana lidských životů a zajištění vnitřních hranic, posílení role a kapacity Frontex, pomoc třetím zemím se správou jejich hranic;

Povinnost Evropy chránit – silná společná azylová politika: prioritou je zajistit plnou a soudržnou realizaci Společného evropského azylového systému, například podporou systematické identifikace a otisků prstů;

Nová politika v oblasti legální migrace - důraz je kladen na zachování Evropy, která je v demografickém poklesu, jako atraktivní destinace pro migranty, prostřednictvím modernizace a zrevidování projektu modrých karet a změnou priorit naší integrační politiky.

Originál článku dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.