Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Lepší společně – nová naděje pro federální Evropu

Lepší společně – nová naděje pro federální Evropu

Publikováno: 15.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Brusel – vítězství zastánců neodtržení Skotska v referendu o nezávislosti zachránilo Velkou Británii. Ale i tak je jisté, že Británie se po tomto referendu změní.

Po všech slibech Westminsteru na přenesení pravomocí může být skotské NE interpretováno pouze jako volba větší autonomie.

Jinými slovy si Skotové vybrali více federální Spojené království.

Cesta federalismu ve Velké Británii přináší novou naději pro diskuzi o budoucnosti integrace Evropské Unie.

V rozporu s tím, co je často líčeno především britskými euroskeptiky, kombinuje v sobě (evropský) federalismus dva principy vládnutí.

Na jednu stranu klade důraz na demokratickou legitimitu rozhodování na evropské úrovni ve svém přesvědčení, že centrální vlády by měly mít pouze ty pravomoci, které nemohou být účinně využívány místními vládami.

 Na druhou stranu federalisté věří, že síla spočívá v jednotě a že každá vláda, tedy i ta centrální, by měla být účinná, efektivní a mít plnou demokratickou legitimitu.

Globalizační víření

Globalizační víření nutí tradiční národní státy neustále hledat rovnováhu mezi těmito dvěma principy silnější unie a decentralizací.

Pro federalisty není evropská integrace o „větší Evropě“, ale o „lepší Evropě“, to znamená posilování demokracie a dobrého vládnutí na všech úrovních, takže není paradoxní tvrdit, že hnutí za nezávislost vedou k lepší Evropské Unii.

Problémy mohou vzniknout pouze tehdy, pokud současné státní struktury neuznají požadavky na takovou autonomii.

Ale vskutku existuje i mnoho hnutí za nezávislost, které jsou hnané pouze populismem nebo záminkou nacionalismu či rasismu.

Velká Británie si vybrala správně, když zvolila federalismus a uznala skotské požadavky na více regionální autonomie a posílila tím jejich svazek.

Jednota v rozmanitosti

Nyní se Skotsko musí ujistit, že získá takovou autonomii, která mu byla přislíbena, přičemž současně zajistí, že zůstanou v ještě větší unii (EU).

Skotská zkušenost nám ukázala dvě věci: předvedla, že argumenty pro federalismus jsou mnohem silnější než ty pro odtržení a že důvody pro federalismus jsou mnohem silnější než pro centralismus. Ta samá logika by měla být aplikována i na EU.

Stejně jako Británie je i EU „lepší dohromady“, protože čerpá sílů ze své „jednoty v rozmanitosti“ a vyžaduje silnou evropskou vládu (zvláště eurozóna).

Stejně tak by taková jednota nemohla fungovat bez legitimních a silných lokálních, regionální, národních a evropských vlád.

To je přesně to, co federalismus dnes nabízí Evropě a pochopení tohoto pohledu je to, proč skotské referendum představuje novou naději pro lepší, jednotnou a federální Evropu.

Autor je místopředseda Mladých evropských federalistů

Článek v původním znění naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.