Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Lepší regulace vyžaduje hlubší politické konzultace, tvrdí regionální a místní představitelé

Lepší regulace vyžaduje hlubší politické konzultace, tvrdí regionální a místní představitelé

Publikováno: 19.11.2015 , Autor: Aneta Holečková

Konference Evropského výboru regionů konající se každé dva roky, která se věnuje subsidiaritě – tedy principu Evropské unie, že rozhodnutí by mělo být přijato v nejbližší praktické rovině pro občany – ukázala, že toto téma má širokou politickou podporu Evropské komise v souslasti s jejím úsilím, aby evropské politiky lépe odrážely obavy národních, regionální a místních vlád. Konference rovněž zdůraznila, že některé mechanismy, které mají integrovat vnitrostátní a regionální politiku do evropské politiky zůstávají pouze ve formativních fázích.

Ve svém projevu na 7. konferenci o subsidiaritě v Bruselu dne 17. listopadu, Frans Timmermans, první místopředseda Evropské komise, který byl pověřen zjednodušením a reorganizací fungování EU v Bruselu, představil jednu ze svých podpisových iniciativ, balíček tzv. „lepší regulace“. Tento balíček má zajistit, aby se v budoucnosti a také stávající právní předpisy navržené Evropskou komisí pečlivě prověřovali. F. Timmermans zdůraznil, že „místní a regionální orgány jsou mnohem blíže k vnímání veřejnosti, co je politika, než orgány v Bruselu. Tradiční představa, že můžete jen zvýšit účinnost evropského systému a podporovat evropský systém na úkor národních systémů, je zastaralým způsobem myšlení a měli bychom jej nechat za námi.“

Důležitost posílení role místních a regionálních orgánů byla zdůrazněna oběma prezidenty organizátorů konference, Výborem regionů, který pořádal Konference o subsidiaritě v roce 2001 a letošním hostitelem, tedy vlámským parlamentem.

Předseda Výboru regionů, Markku Markkula, o subsidiaritě řekl: „Nejde jen o to dostat méně právních předpisů na úroveň EU. Je důležité dostat je na správnou úroveň, kde může být nejlépe dosaženo zamýšlených cílů, nejblíže k občanovi. Účinné uplatňování zásady subsidiarity je tedy klíčovým prvkem v rámci zlepšování právních úprav.“ Uvítal také závazek Komise k rozsáhlé kontrole v podobě posuzování dopadu v průběhu celého legislativního cyklu, ale zdůraznil, že „místní a regionální orgány by měly být pečlivěji dotazovány ohledně posuzování těchto dopadů.“

Jan Peumans, předseda vlámského parlamentu, řekl: „Subsidiarita je obousměrný proces – je to nástroj pro národní a regionální parlamenty k ovlivňování evropského legislativního procesu a proto nutí parlamenty sdružovat se, aby se do tohoto evropského legislativního procesu zapojily a zaměřily se na evropské politiky v počáteční fázi.“ Vlámský parlament hraje roli v rozhodovacím procesu EU tím, že žene vlámské vlády k odpovědnosti za své kroky v rámci tvorby politiky EU, jakož i kontroluje instituce EU, zda dodržují princip subsidiarity.

Agendou „Lepší právní úpravy“ a rovněž také větším zaměřením na subsidiaritu se zabývá lucemburské předsednictví v Radě EU, která byla na konferenci zastoupena Nicolasem Schmittem, ministrem pro práci, zaměstnanost a sociální a solidární ekonomiku.

Nicolaas Beets, velvyslanec nizozemské vlády v oblasti měst, dal jasně najevo, že subsidiarita bude ústředním tématem pro Nizozemí v rámci šestiměsíčního rotačního předsednictví Evropské rady v lednu. Dále uvedl: „Zlepšení právní úpravy je základním kamenem městské agendy EU. Podle našeho názoru by se mělo být bráno v úvahu, jaké důsledky by to mělo pro městské oblasti a při poskytování prostoru pro individuální přístup na místní úrovni bez zbytečné zátěže nebo omezení v důsledku právních předpisů EU. Nežádáme více Evropy, ale žádáme jiný přístup Evropy v mezích subsidiarity a proporcionality. Města a regiony by měly být lépe zapojeny v procesu tvorby politik.“

Evropský parlament zastupoval Pavel Svoboda (Evropská lidová strana, Česká republika), předseda Výboru pro právní záležitosti Sajjad Karim (Evropští konzervativci a reformisté, Velká Británie), Sylvia-Yvonne Kaufmann (Strana evropských socialistů, Německo) a zpravodaj Evropského parlamentu o subsidiaritě.

V průběhu tří debat, se konference zaměřila na vztah mezi subsidiaritou a reformním balíčkem Evropské komise „lepší regulace“, jak sledovat právní předpisy, aby bylo zajištěno, že rozhodnutí jsou přijímána na odpovídající úrovni vlády a počáteční zkušenosti z úsilí o uplatňování reformy v rámci balíčku „lepší regulace.“

Výbor regionů také zdůraznil svůj závazek pokračovat v monitorování subsidiarity a vytvořit řídící skupinu v rámci výboru regionů týkající se subsidiarity, které by předsedal Michael Schneider. V říjnu přijala EU stanovisko o agendě pro lepší regulaci od S. Spyridona (Evropská lidová strana, Řecko).

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.