Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Lebrun se při 6. Kohezním fóru dožadoval dostatečné finanční pružnosti při zajištění spolufinancování evropských investic měst a regionů

Lebrun se při 6. Kohezním fóru dožadoval dostatečné finanční pružnosti při zajištění spolufinancování evropských investic měst a regionů

Publikováno: 18.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Kohezní politice se podařilo snížit dopad krize, ale rozdíly v rozvoji opět rostou a nezaměstnanost nebyla ještě řešena. S ohledem na tuto výzvu a se zapojením všech partnerů na národní, regionální a lokální úrovni musíme všichni začít vytvářet a realizovat politický rámec let 2014-2020." Toto byla hlavní zpráva pronesená předsedou Výboru regionů, Michelem Lebrunem, v rámci 6. Kohezního fóra, které se konalo 8. – 9. září v Bruselu.

Použití finančních zdrojů politiky soudržnosti EU k zajištění investic a obnoveného růstu bylo hlavním bodem diskuze Kohezního fóra v roce 2014, pořádaného Generálním ředitelstvím Evropské komise pro městskou a regionální politiku.

Během živé diskuze s tvůrci politiky EU a zainteresovanými subjekty, předseda Výboru regionů zdůraznil, že rozpočet EU, který hraje důležitou roli, kryje v posledních 3 letech 60% investic měst a regionů. Doporučil zaměřit se na vznik nových pracovních míst a zlepšení současné evropské ekonomické správy a to rozlišením mezi dluhovými výdaji a reálnými investicemi, jako je spolufinancování projektů Evropské unie. Dle Lebruna, „jakmile se region zaměří na Evropské priority pro rok 2020, jeho investiční schopnosti nesmí být blokovány nepříznivými makroekonomickými pravidly. Přísnost fiskální politiky měl vliv na dostupnost finančních prostředků pro veřejné investice od roku 2011. Tuto situaci není možné změnit tak rychle jak si přejeme bez možnosti iniciativy zmobilizovat zdroj pro nové, cílené investice."

Jedním z nejdiskutovanějších témat byl i dopad výdajových stropů Paktu stability a růstu na znovuobnovení investic a zvláště na realizaci projektů politické soudržnosti. Diskuze se týkala také reportéra Výboru regionů pro 6. Kohezní fórům, Nicola Zingarettiho a komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainena, který je proti navrhovanému zmírnění v současných evropských opatřeních v rozpočtové kázni.

Souběžně s příznivějším rozpočtovým rámcem, zapojení měst a regionů jako aktivních partnerů v navrhování a realizaci investičních strategií, bylo prezentováno jako relevantní a důležitý faktor při zajišťování toho, že vynaložené úsilí na navrácení evropské ekonomiky a zlepšení územní a sociální soudržnosti v Evropě, bylo účinné. S ohledem na tuto skutečnost, předseda Výboru regionů vyzdvihl úlohu místních a regionálních úřadů při utváření a provádění investičních záměrů financovaných politikou soudržnosti EU, stejně tak jako potřebu zlepšit účast regionů a měst v koordinaci makroekonomické politiky EU a Evropského semestru. Národní reformní programy nemohou být zdárně rozvinuty a realizovány bez plného přispění měst a regionů. Bez tohoto nového přístupu a víceúrovňové správy by většiny cílů růstu EU nebylo dosaženo. Předseda Výboru regionů sdělil tuto zprávu při bilaterálním jednání předsedovi Evropské rady Herman Van Rompuymu.

Další priority zdůrazněné při této debatě byly rostoucí role Evropské investiční banky, pokud jde o začlenění grantů EU.

Původní článek naleznete zde

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.