Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Kvalifikování imigranti jsou v Německu vítáni

Kvalifikování imigranti jsou v Německu vítáni

Publikováno: 28.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Německá vláda doporučuje, aby uchazečům o zaměstnání z jiných států Evropské unie, kteří zneužívají sociální dávky nebo nemají kvalifikaci pro zaměstnání, byl na určitou dobu znemožněn jejich návrat

Ekonomický růst a nízká nezaměstnanost v Německu působí na občany EU jako magnet. A ve společnosti převládají obavy z přílivu Rumunů a Bulharů, kteří prchají před chudobou ze svých zemí do Německa, neboť tyto země získaly od letošního roku plný přístup na pracovní trh Evropské unie.

Některá německá města si stěžují na nedostatek zdravotních a sociální služeb, protože nejsou schopny se vypořádat s tak velkým počtem nezaměstnaných lidí z východní Evropy. Na tento podnět byl Angelou Merkelovou, německou kancléřkou, v lednu zřízen tým, který by se zabýval touto problematikou a přišel by s možným řešením jak zabránit tomuto zneužívání. Průběžné výsledky budou prezentovány již tento týden. Tým Angely Merkelové sdělil, že „Vláda podporuje svobodu pohybu, ze kterého Německo také profituje. Zároveň je však nutné si uvědomit, že s imigrací je spojeno mnoho problémů.“

Guenter Krings, náměstek ministra vnitra, dodal: „Volný pohyb pracovníků patří k hlavním pilířům Evropské unie a má svůj účel, tj. najít místo pro práci či studium. V případě, že nemáte ani teoretickou šanci na získání zaměstnání, nejsou splněny předpoklady pro volný pohyb osob.

Vláda tvrdí, že většina Rumunů a Bulharů přichází do Německa legálně pracovat nebo studovat, ale je tu menšina, která předstírá, že je zaměstnaná, aby získala dávky nebo přídavky na děti.

„Chceme, aby bylo všem jasné, že přistěhovalci jsou v Německu stále vítáni. Nechceme rozlišovat přistěhovalce dle země původu, ale jejich kvalifikace,“ dodal Krings.

Na konci loňského roku byla podána 16 starosty z měst, jako je Kolín nad Rýnem, Hannover či Dortmund, veřejná žádost na pomoc s vyrovnáním se s nezaměstnanými přistěhovalci z východní Evropy, jež většinu tvoří romská menšina.

Na stole je tak návrh, který by omezil pobyt uchazečů o zaměstnání na dobu tří měsíců v případě, že nenajdou práci, dále vypovězení těch, kteří se dopouští podvodů či blokování jejich návratu do země. Návrh také zahrnuje větší byrokratické kontroly na ty, kteří zneužívají dávky.

Policie a úřady práce by měly stíhat firmy, které vedou neregistrované pracovníky. Vláda by, dle návrhu týmu Merkelové, měla přispět 200 miliony eur na zmírnění sociálních problémů v nejhůře postižených městech.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.