Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Kontrolní činnosti Europolu

Kontrolní činnosti Europolu

Publikováno: 1.3.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Navzdory viditelným zlepšením v odvětví kontroly Europolu, některé oblasti jako je ochrana dat, stále zaostávají, uvedl Timothy Kirkhope, parlamentní zpravodaj agentury Evropské unie pro spolupráci a vzdělávání v oblasti vymáhání práva (Europol).

Politická skupina Evropských konzervativců a reformistů podporuje důležitou práci Europolu a Evropského centra kyberkriminality. Boj proti přeshraniční trestné činnosti a terorismu, je něco, co by měly všechny členské státy podporovat. Organizovaný zločin, kyberkriminalita a terorismus mohou vzniknout na jednom místě, jejich naplánování se může dít na místě druhém a samotné uskutečnění se bude odehrávat na místě třetím.

Organizovaný zločin tak může mít zničující dopady na naši společnost, jakož i na naše hospodářství. Europol odvádí důležitou práci, neboť pomáhá k odhalování a stíhání trestných činů, jako je praní špinavých peněž, další finanční podvody, počítačové trestné činnosti, obchodování s lidmi či vykořisťování dětí.

Cílem zprávy Europolu je zlepšit účinnost, efektivitu a kvalitu výměny informací mezi členskými státy.

Hlavní činností Europolu je analýza a výměna údajů v souvislosti s vymáháním práva. Je tedy nezbytné zajistit režim ochrany údajů, což zpráva Europolu obsahuje. Zároveň je potřeba vyvinout dostatečnou kontrolu a dozor, prostřednictvím nichž by byla všechna pravidla dodržována. Až do dnešních dnů, bylo zpracování dat v Europolu přezkoumáváno ze strany národních orgánů pro ochranu osobních údajů. V budoucnu by tyto data mohl kontrolovat pouze Evropský inspektor pro ochranu osobních údajů.

Podle Smluv by měl Europol podléhat kontrole Evropského parlamentu a stejně tak kontrole parlamentů národních.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.