Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Komise zahajuje řízení pro porušení smluv EU ve věci zneužití německého zákona v oblasti minimální mzdy v dopravě

Komise zahajuje řízení pro porušení smluv EU ve věci zneužití německého zákona v oblasti minimální mzdy v dopravě

Publikováno: 1.6.2015 , Autor: Lenka Dostálová, kancelář Brusel

Evropská komise rozhodla o zahájení řízení kvůli porušování práva EU Německem ve věci uplatňování Zákona o minimální mzdě v odvětví dopravy.

Po výměně informací s německými úřady a důkladném právním posouzení opatření obdrželo Německo od Komise varování. To představuje první krok v řízení pro porušení práva EU. Komise se domnívá, že uplatňování minimální mzdy na veškerou přepravu, která se týká německého území, omezují volný pohyb zboží a služeb nepřiměřeným způsobem. Tato opatření vytvářejí nepřiměřené administrativní a finanční překážky, které brání fungování vnitřního trhu EU. Komise se domnívá, že je třeba se zabývat také jinými opatřeními, jako např. zajištění sociální ochrany pracovníků a zajištění spravedlivé hospodářské soutěže a zároveň umožnění volného pohybu služeb a zboží.

Jakébudou další kroky: Německé orgány mají nyní dva měsíce k reakci na výhrady, které obdržely v dopisu od Komise. Úřední oznámení, které Komise zaslala, se týká pouze tohoto konkrétního zákonaa netýká seproblematiky související s "balíčkem" mobility pracovní síly, jehož přijetí je plánováno později v tomto roce.

Pozadí problému

Komise zavedení minimální mzdy v Německu podporuje, což je v souladu se závazkem sociální politiky. Nicméně jako strážce smluv musí Komise také zajistit, aby uplatňování vnitrostátních opatření bylo plně kompatibilní s právem EU. Zejména se směrnicemi o vysílání pracovníků (směrnice 96/71/ES) a dodržování smluv, jako je např. možnost svobodně poskytovat služby a právo na volný pohyb zboží.

Německo je 22. zemí v EU, která zavedla minimální mzdu. Zákon vstoupil v platnost dne 1. ledna 2015. Německá minimální mzda je stanovena na € 8,50 za hodinu. Zákon se vztahuje i na společnosti mimo Německo, které poskytují v Německu své služby.Společnosti z určitých odvětví, jako je např. dopravní sektor, které přes německé území pouze projíždějí do jiného státu, však také mohou podléhat německé celní kontrole. Sankce za porušení těchtopovinností může být vysoká 30 000 € až 500 000 €, pokud by mzda za danou práci nebyla v souladu s německým právem.

Originál článku je dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.