Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Komisařka Cretu zaznamenala důležitý krok ke spuštění toku evropských regionálních investic

Komisařka Cretu zaznamenala důležitý krok ke spuštění toku evropských regionálních investic

Publikováno: 3.12.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Corina Cretu, eurokomisařka pro regionální politiku dnes oznámila přijetí strategických programů, které připravují cestu pro evropské investice ve stovkách příhraničních a regionálních projektech v Německu, Nizozemí a ve Spojeném království.

První z příhraničních spoluprací nebo INTERREG programů budou investice do vzniku inovativnějších malých a středních podniků a do pomoci vytvoření zelenější ekonomiky v nizozemsko–německém pohraničí v hodnotě 440 milionů eur mezi Německem a Nizozemím. Obecněji to pomůže občanům a podnikům vidět hranici jako příležitost namísto překážky.

První z regionálních operačních programů ve Velké Británii spustí investiční balíček v hodnotě 400 milionů eur a 1,8 miliardy pro západní Wales, východní Wales a údolí Walesu. Investice z Evropského fondu pro regionální rozvoj pomohou výzkumu a inovacím zvýšit konkurenceschopnost a přístup k financím malým podnikům, dále rozvíjet energetickou účinnost a obnovitelné zdroje a podporovat systém udržitelné veřejné dopravy, jako je například metro v Cardiffu.

Tyto programy jsou konkrétními příklady investičních priorit, které si každý členský stát vybral v Dohodě o partnerství s Evropskou komisí. Poslední z těchto strategických plánů byl přijat tento týden s Irskem a umožní příliv investic do zdejší ekonomiky v hodnotě 3,3 miliard euro. Každý členský stát má sám o sobě své jasné, transparentní a měřitelné cíle pro dosažení zajištění optimálního využití Evropských strukturálních a investičních fondů v celé EU.

Eurokomisařka pro regionální politiku Corina Cretu řekla: „Tyto programy představují správné pojetí reformované politiky soudržnosti. Jsou o lepší a účinnější spolupráci a partnerství. Německo – nizozemský program značně převyšuje naše požadavky na spolufinancování.”

Eurokomisařka dodala: „Gratuluji našim velšským partnerům k dosažení tohoto milníku v investicích do strategického plánování. Wales je vzorem pro zbylé evropské regiony, pokud jde o partnerství v praxi. Tyto investiční programy uvedou Wales na cestu k inteligentnímu a zelenému růstu - propojující lidi, dovednosti a práci. ”

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.