Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Komisaři ohlásili Euro-středomořskou elektrickou tržní platformu

Komisaři ohlásili Euro-středomořskou elektrickou tržní platformu

Publikováno: 30.10.2015 , Autor: Aneta Křičková

Miguel Arias Cañete, evropský komisař pro oblast klimatu a energetiky, a Abdelkader Amara, marocký ministr energetiky, spustili novou platformu Unie pro Středomoří, která by měla zahrnovat spolupráci v rámci regionálních trhů s elektřinou.

Platforma, která byla zahájena dne 12. října v Rabatu, se zaměřuje na postupnou integraci elektrických sítí a trhů v zemích Unie pro Středomoří. Unie pro Středomoří se skládá z 28 členských států EU, 15 zemí z oblasti jižního Středomoří, ze zemí Afriky a Středního východu: Albánie, Alžírsko, Bosna a Hercegovina, Egypt, Izrael, Jordánsko, Libanon, Mauretánie, Monako, Černá Hora, Maroko, Palestina, Sýrie (pozastavena), Tunisko a Turecko. Platforma se zaměří na integraci zemí jižního a východního pobřeží Středozemního moře. Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu pak platforma počítá s integrací těchto trhů se zeměmi EU.

„Země jižního a východního Středomoří, stejně jako země EU, mají společný cíl: zajistit bezpečné, cenově dostupné a udržitelné dodávky elektřiny. Platforma tak zahájila společnou spolupráci směřující k vytvoření regionálního trhu s elektrickou energií, která bude vytvářet společné výhody pro všechny v podobě bezpečné, stabilní a konkurenceschopné elektřiny,“ řekl Arias Cañete při příležitosti zahájení platformy.

Celkovým cílem je dosáhnout regionálního trhu s elektřinou, v němž může být elektřina vyměňována přes hranice bez fyzických, technických a regulačních překážek. Jedná se o další ze tří platforem - plyn, regionální trh s elektřinou a obnovitelné zdroje energie a energetické účinnosti. Tyto regionální platformy mají za cíl prohloubit energetickou spolupráci mezi EU a jižními a východními středomořskými zeměmi. Platforma týkající se plynu byla zahájena v červnu a platforma pro obnovitelné zdroje a energetickou účinnost bude brzy zahájena v Káhiře.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.