Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Klima a energie: Návrhy EU do roku 2030

Klima a energie: Návrhy EU do roku 2030

Publikováno: 27.1.2014 , Autor: kancelář Brusel, Barbora Handlířová

„EU musí nutně zlepšit své návrhy do roku 2030, konkrétněji zvýšit ambice v oblasti obnovitelných zdrojů“, argumentovala Kaisa Kosonen, politická poradkyně pro EU.

Téma klimatických změn bude jedním z témat na letošním Světovém ekonomickém fóru v Davos. „Ekonomičtí lídři očekávají od vlád víc a političtí lídři řeknou, že role soukromého sektoru je zásadní. Všichni se shodnou, že by bylo vhodné mít stálé ceny uhlí, ale nikdo nevysloví ty správné důvody, proč se tak neděje. Následně každý zdůrazní, jak dělá maximum a že ti ostatní musí dělat víc.“, řekla Kosonen.

Letos ovšem vystoupí na Světovém ekonomickém fóru předseda Evropské komise José Manuel Barroso s návrhem Klimatické a energetické politiky do roku 2030.

„Přála bych si, aby tyto návrhy byly pravdivé a reálné. To ovšem nejsou. Navrhované cíle nejsou dostačující pro nutné změny v této oblasti. Na druhou stranu jsou tyto cíle navrženy tak, aby vyhovovaly velkým průmyslovým koncernům, které se dovolávaly snížení klimatických norem.“, řekla Kosonen.

Komise nechává normy na stejné úrovni i přesto, že je třeba zpřísnit kritéria pro velké průmyslové závody. Dodnes bylo dosažení cílů v oblasti energie velkým úspěchem, přičemž bylo vytvořeno 1,2 miliónu pracovních míst a dovoz fosilních paliv snížen na minimum.

Domácnosti už nejsou jen pouhými zákazníky, ale stále častěji i výrobci „čisté“ energie díky solárním panelům. Evropa je nyní připravena udělat další krok k čistému ovzduší, problémem zůstává nedostatek cílů vytyčených EU. Evropská komise ignoruje výzvy firem zabývajících se obnovitelnou energií.

Ne všichni souhlasí s těmito strategiemi EU, které povedou ke stagnaci. Více než 70 energetických společností a asociací, jako např. Dong Energy, EnBW, Alstom and Vestas, chce spojit projekty obnovitelných zdrojů s klimatickými cíli.

Vlády členských států Evropské unie by mohly a měly zlepšit politiku do roku 2030 v oblasti energie a klimatu. Při letošním jarním setkání v Bruselu by měli mít zastupitelé členských států vyšší ambice a snahu prosadit dané cíle.

Greenpeace doporučuje zastupitelům členských států EU, aby zrychlili změnu na chytrou, čistou a rovnoměrně rozloženou energii podporou progresivních cílů a zásad do roku 2030.„Vše, co očekáváme od politických a ekonomických lídrů, kteří se sejdou tento týden v Davos, je méně jednání, více akce.“, dodala Kaisa Kosonen.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.