Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Kdo je Federica Mogherini?

Kdo je Federica Mogherini?

Publikováno: 2.9.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Italská ministryně zahraničních věcí Frederica Mogherini byla v sobotu 30. srpna vybrána představiteli Evropské unie jako další zahraniční šéfka Evropské unie, i když ještě před dvěma měsíci se tato volba zdála jako nepravděpodobná.

Mogherini (41), která se stala zahraniční ministryní v únoru, byla nejprve blokována východními členskými státy, které se obávaly její nezkušeností a blízkými vztahy k Rusku.

Litevský prezident Dalia Grybauskaite, který je otevřeným kritikem Mogherini, byl jediným představitelem, který se v sobotu zdržel hlasování při jejím jmenování.

Na tiskové konferenci během summitu EU, Mogherini vyvrátila obvinění z toho, že je zaujatá vůči Rusku a poznamenala, že nejdříve jela do Kyjeva a až poté do Moskvy jako součást ,,koordinovaných sil“ s odstupující šéfkou zahraniční politiky Catherine Ashton a dalšími ministry zahraničí, vyjednat mír.

„Vím, že problémy jsou velké a to zejména v době krize,“ uvedla Mogherini.

Slíbila, že bude veškerou svou energii a odhodlanost k práci věnovat všem členským státům a občanům Evropské unie.

Na otázku týkající se jejich zkušeností, odpověděla, že je do zahraniční politiky zapojena již 20 let.

„Věk je jedna z mála věcí, kterou nemůžete změnit“, řekla a přidala, že ve svých 41 letech není tak mladá.

Ještě dodala: „To co mne uklidňuje, je to, že italský premiér je stejně jako někteří evropští představitelé mladší než já. “

Dále také řekla, že nyní je zde nová generace evropských představitelů, kteří musí reprezentovat celou Evropu.

Na rozdíl od Ashton, která mluví pouze anglicky, Mogherini mluví velmi dobře anglicky, francouzsky, italsky a také trochu španělsky.

V červenci a v srpnu byla Mogherini ve Štrasburku, Bruselu, Paříži, Kyjevě a Moskvě. Také navštívila Chorvatsko, Palestinu, Jordánsko, Egypt, Srbsko, Černou horu, Chile, Kolumbii a Moldávii.

Politoložka Mogherini, která se zabývala také islámskou politikou, byla zvolena do národního parlamentu v roce 2008 a reprezentovala Itálii při parlamentním shromáždění NATO.

Byla také členkou expertní skupiny jako je ve Washingtonu, Berlíně a Bruselu na základě Německého Marshallova fondu pro USA, stejně tak byla členkou skupiny pro jaderné odzbrojení jako její předchůdkyně Catherine Ashton.

Federica Mongherini je vdanou matkou dvou dcer, 4-leté a 9-ti leté. Na svůj blog napsala, že má ráda cestování kamkoliv, kdykoliv a jakkoliv, ráda také čte detektivky a tráví čas se svojí rodinou.

Je dcerou scénografa, který pracoval s renomovanými italskými režiséry, jako je Pier Paolo Pasolini.

Dříve než 1. listopadu nastoupí do své pozice, musí Mogherini projít jednáními v Evropském parlamentu, také se stane členkou Evropské komise, kterou vede Jean-Claude Juncker.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.