Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Jízdní kolo jako dopravní prostředek

Jízdní kolo jako dopravní prostředek

Publikováno: 20.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Průzkum ukázal, že většina členů Evropského parlamentu má kladný vztah k cyklistice a její podpoře.

Evropská cyklistická federace (ECF) požádala všechny členy Evropského parlamentu o vyplnění dotazníku o deseti otázkách týkajících se cyklistiky. Průzkumu se zúčastnilo 364 poslanců napříč všemi politickými skupinami a zeměmi v Evropské unii.

Podle generálního tajemníka ECF, Bernharda Ensinka je cílem informovat členy i kandidáty do Evropského parlamentu o důležitosti politiky zdravého způsobu dopravy a vybudovat vztah s novými členy Evropského parlamentu, tak aby chtěli podporovat vznik cyklostezek ve městech.

93 % respondentů souhlasilo s rozvíjením evropského plánu pro cyklistiku a 96 % respondentů souhlasí s výrobou bezpečnějších motorových vozidel pro chodce a cyklisty.

Ismail Ertug, poslanec frakce S&D (Socialisté a demokrati)řekl: „Cyklistika musí být díky jejím přínosům pro lidské zdraví a životní prostředí lépe podporována napříč celou Evropskou unií. Je důležité najít cestu jak udělat cyklistiku atraktivní alternativou k používání motorových vozidel“.

Německý europoslanec dodal: „EU musí pomoci členským státům s dokončením cyklistických tras v rámci projektu EuroVelo 2020, neboť se jedná o významný evropský cyklistický projekt s velkým ekonomickým potenciálem pro všechny regiony“.

Člen frakce Zelených Michael Cramer mezitím řekl: „Lepší Evropa znamená šetrná Evropa (myšleno k životnímu prostředí). Podporováním cyklistiky chráníme Zemi před globálním oteplováním, snižujeme hlučnost ve velkých městech a zlepšujeme kvalitu ovzduší. Pojďme proto udělat Evropu přátelštější pro cyklisty!“

Mnoho lidí v Evropě považuje Nizozemsko za vůdčí příklad dobrého systému cyklistických stezek a chtěli by mít takovou podporu ve všech zemích.

ECF se nyní bude snažit o pravidelná jednání europoslanců o cyklistice, na podzim letošního roku proto pořádá konferenci o mobilitě a cyklistice. Organizace také doufá, že díky takovýmto setkáním vzroste popularita používání jízdních kol mezi obyvateli Evropské unie.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.