Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Jednotný digitální trh na místní úrovni

Jednotný digitální trh na místní úrovni

Publikováno: 22.10.2015 , Autor: Aneta Holečková

Zástupci evropských měst a regionů v debatě s Güntherem Oettingerem, komisařem EU pro digitální ekonomiku a společnost, připomněli nutnost překlenout digitální propast a dále uplatňovat digitální technologie ve vzdělávání, aby byl zaručen úspěch strategie vytvoření jednotného digitálního trhu. Markku Markkula, předseda evropského Výboru regionů, podtrhl význam zapojení místních a regionálních představitelů v realizaci jednotného digitálního trhu, jedné z hlavních priorit Evropské komise.

Podle prezidenta Markkuly, je Výbor regionů připraven aktivně se podílet jako strategický poradní partner při experimentování a realizaci jednotného digitálního trhu. Dle jeho vyjádření: „V našich městech a regionech můžeme a musíme lépe poskytovat veřejné služby našim občanům. Jsme přesvědčeni o tom, že investice do e-government a e-participace posílí administrativní správu a komunikaci s občany na úrovni měst a regionů. Za druhé, je naším úkolem zavést digitální technologie do vzdělávání jako pomůcku a rozvíjet digitální dovednosti u budoucích generací, aby mohly čelit tomu, co nazýváme digitální přelom.“ Komisař Oettinger zdůraznil zásadní roli jednotného digitálního trhu pro konkurenceschopnost evropského hospodářství a rozvoj budoucích digitálních služeb.

Na plenárním zasedání Výboru regionů byla v úterý přijata dvě stanoviska týkající se této oblasti. Stanovisko o strategii jednotného digitálního trhu podporuje zaměření Evropské komise na zlepšení investičního prostředí pro digitální sítě, výzkum a inovativní podniky, a poukazuje na nutnost propojení všech oblastí k širokopásmovým službám. Zpravodajka Helma Kuhn-Theis, členka městské rady Weiskirchenu řekla: „Ve venkovských oblastech, zejména tam neexistuje žádný trh tažený rozvojem vysokorychlostních širokopásmových sítí, takže je potřeba podporovat jejich rozvoj na evropské i národní úrovni. Další otázkou, které by měl být přisuzován velký význam, je digitální gramotnost a dovednosti. My jako zástupci místních a regionálních orgánů jsme zodpovědní za školy a školská zařízení v mnoha členských státech. Vyzývám proto své kolegy, aby ukázali politickou vůli a zajistili, že digitální technologie a vzdělávání v tomto oboru se rozšířilo do osnov v rámci celého vzdělávacího systému.“

Revize „Směrnice o audiovizuálních mediálních službách“ by měla vést k rozšíření směrnice na všechny druhy poskytovatelů služeb a řešit otázku posouzení principu země původu. Zpravodaj Jean- François Istasse z radní obce Verviers řekl: „Rychlé změny ve způsobu, jakým jsou audiovizuální mediální služby produkovány, distribuovány a zpřístupněny spotřebiteli, musí být nedílnou součástí strategie vytváření jednotného digitálního trhu. Zatímco přezkoumání pravidel, kterými se tyto služby řídí, by neměly vycházet z potřeb trhu. Patřičnou pozornost je třeba věnovat regionálnímu rozměru audiovizuálních služeb za účelem podpory kulturní rozmanitosti a plurality médií a podpoře přeshraničních koprodukcí a místní kreativní inovace v rámci EU.“

Výbor regionů rovněž připravuje stanovisko k územnímu dopadu ekonomiky při sdílení a zavádění nových IT obchodních modelů. Předpokládá se, že toto ustanovení bude přijato na plenárním zasedání v prosinci. Kromě toho bude Výbor regionů pořádat konferenci „Digitální agenda“ se zaměřením na význam digitálních technologií na místní a regionální úrovni a možnosti jejich financování.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.