Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Zahájené jednání Komise vůči ČR pro nesplnění povinností

Zahájené jednání Komise vůči ČR pro nesplnění povinností

Publikováno: 24.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Hana Jirmásková

Dle smluv je Komise zodpovědná za správné používání práva Společenství. Jako strážkyně smluv má Komise možnost zahájit jednání pro nesplnění povinností dle článku 258 Smlouvy o fungování Evropské unie a to pokud se domnívá, že členský stát porušil právo Společenství. Řízení o nesplnění povinností začíná oficiální výzvou, ve které Komise dává možnost členskému státu vyjádřit své stanovisko k danému porušení.

Pokud Komise neobdrží žádnou odpověď nebo pokud je vyjádření členského státu nevyhovující, zahájí Komise další část jednání. V případě nutnosti Komise předá tento případ Soudnímu dvoru.

Od roku 1982 publikuje Komise výroční zprávy o uplatňování práva Společenství, které dávají veřejnosti přístup k informacím o nadcházejících soudních jednáních. Všechny rozsudky Soudního dvora Evropských společenství jsou zveřejněny na jejich internetových stránkách a také v databázi EUR-Lex.

V měsíčním balíčku rozhodnutí o porušení práv, Evropská komise pokračuje v právních krocích proti členským státům a to kvůli nedodržení povinností vyplývajících z právních předpisů EU.  Tato rozhodnutí se týkají mnoha sektorů a jejich cílem je zajistit řádné uplatňování práva EU ve prospěch občanů. V říjnovém souhrnu Komise učinila 140 rozhodnutí včetně 39 odůvodněných stanovisek a 11 postoupení Soudnímu dvoru Evropské unie.

Jedno z odůvodněných stanovisek se týká i České republiky. Komise vyzývá naši republiku společně s Estonskem, Polskem a Slovenskem k zavedení účinných soudních opravných prostředků proti zamítnutí žádosti o víza, prohlášení víza za neplatné či zrušení víza. Komise dnes zaslala formální žádost, ve které vyzývá tyto 4 země k přijetí nezbytných opatření zajištující, že odvolání proti rozhodnutí o zamítnutí, zrušení či prohlášení víz za neplatné zahrnuje přístup k soudnímu orgánu.

Nařízení o vízovém kodexu stanoví postupy a podmínky pro udělování víz za účelem krátkodobého pobytu a letištního tranzitu. Ukládá povinnost členským státům stanovit právo na odvolání proti odmítnutí žádosti, zrušení či prohlášení za neplatné. Kromě toho Smlouva o EU ukládá členským státům povinnost zajistit prostředky nápravy nezbytné k zajištění účinné právní ochrany v oblastech, kterých se týká právo Evrospké unie. Listina základních práv Evropské unie přiznává jednotlivcům právo na účinný opravný prostředek před soudem, pokud jejich práva a svobody zaručené právem Unie byly porušeny.

Příslušné vnitrostátní právní předpisy v České republice, Estonsku, Polsku a na Slovensku poskytují pouze možnost podání odvolání k mimosoudním správním orgánům.

Komise se domnívá, že z vízového kodexu pro státní příslušníky třetích zemí vyplývá právo na objektivní zacházení s jejich žádostmi o vízum, a že toto právo má být chráněno na základě soudního odvolacího řízení.

Toto je důvod, proč se dnes Komise rozhodla zaslat odůvodněné stanovisko České republice, Estonsku, Polsku a Slovensku. Úřady z těchto čtyř členských států, mají nyní dva měsíce na přijetí nezbytných opatření k dosažení souladu s požadavky Komise. Pokud tak neučiní, může Komise rozhodnout o postoupení případu Soudnímu dvoru Evropské unie.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.