Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Island oznámil své stažení kandidatury na vstup do EU

Island oznámil své stažení kandidatury na vstup do EU

Publikováno: 13.3.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Ve čtvrtek 12. března 2015 Islandská vláda oznámila, že stáhla kandidaturu Islandu na vstup do Evropské unie. Stalo se tak dva roky poté, co je u moci euroskeptická středopravicová strana, která slíbila ukončit proces přijetí do EU zahájený roku 2009.

Islandský ministr zahraničních věcí Gunnar Bragi Sveinsson ve svém prohlášení sdělil toto rozhodnutí Lotyšsku, které momentálně předsedá Evropské unii, a které tuto informaci předalo Evropské komisi.

„Zájmy Islandu jsou nejlépe hájeny mimo Evropskou unii,“ uvedl ministr na svých internetových stránkách.

Otázka kvót na rybolov

Pravicová vláda podala kandidaturu v době, kdy hluboká finanční krize zviklala důvěru obyvatel ve své instituce. Chuť stát se členem eurozóny byla také podnícena poklesem islandské koruny.

Ale jedna otázka stále zůstávala: „Jak vyplnit propast mezi Bruselem a Reykjavíkem v otázce kvót na rybolov?“ Rybolov je totiž pilířem islandské ekonomiky. Toto ožahavé téma však nikdy nebylo projednáváno v jednáních o vstupu Islandu do EU, která probíhala mezi červnem 2011 a lednem 2013. Až v dubnu roku 2013, kdy se k moci dostala středopravicová strana, se stalo téma rybolovných kvót předmětem diskuzí.

Udržení úzké spolupráce

Pokroková strana premiéra Sigmundura Davida Gunnlaugssona se staví odmítavě ke členství země v Evropské unii, zatímco její koaliční partner konzervativní Strana nezávislosti prosazovala myšlenku uspořádání referenda, které se nakonec konat nebude.

Island říká, že chce nadále udržovat „úzké vztahy a spolupráci“, a to prostřednictvím Evropského sdružení volného obchodu (ESVO) a Schengenské úmluvy, která umožňuje volný pohyb lidí.  

Originál článku dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.