Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. ISA2 – odstraněním e-bariér k rychlejším a lepším veřejným službám pro podniky a občany

ISA2 – odstraněním e-bariér k rychlejším a lepším veřejným službám pro podniky a občany

Publikováno: 1.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Komise dne 26. 6. 2014 přijala návrh nového programu, který pomůže členským zemím modernizovat jejich administrativu a poskytne interoperabilní digitální služby na národní a evropské úrovni.

Nový program, ISA2, bude stavět na úspěchu svého předchůdce ISA (Interoperability Solutions for European Public Administrations - řešení interoperability pro evropské orgány veřejné správy) tím, že zajistí hladkou elektronickou interakci mezi evropskými orgány veřejné správy jak napříč hranicemi, tak napříč sektory.

Důležité je to proto, že v dnešní době evropští občané pracují, přemisťují se a podnikají napříč celou Evropskou unií. Když se tak děje, jsou často vystaveni elektronické komunikaci se správními orgány daných členských států.

Bohužel, problémy jako organizační složitosti, zastaralé a těžkopádné postupy a nedostatek spolupráce často vytváří elektronické bariéry, které odrazují občany a podniky od efektivního využívání veřejných služeb a tím brání hladkému fungování vnitřního trhu.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič uvedl: „Pod tlakem nedávné hospodářské krize již členské státy snižují administrativní zátěž a náklady tím, že zavádějí digitální služby a zlepšují obchodní procesy. Nicméně protože to často probíhá na úrovni oddělení a schází zde interoperabilita evropské úrovně napříč sektory, mají tyto změny za následek vznik e-bariér. Plýtvaje časem a penězi to může mít za následek frustraci podniků i občanů.

„Roky práce na interoperabilitě, eGovernment a otevřených datech znamená, že interoperabilní platformy mají nyní potenciál rouzpoutat nevídanou rychlost, efektivitu a kvalitu v poskytování veřejných služeb. ISA2 je klíč, který odemkne tento potenciál. To je zásadní pro evropskou digitální agendu,“ dodal Šefčovič.

Zpráva zveřejněná minulý měsíc (Zpráva eGovernment ES 2014) ukazuje, že vlády členských států mají před sebou ještě dlouhou cestu v poskytování bezproblémového přístupu k on-line veřejným službám podnikům a občanům aspoň v rámci své země.

Na evropské úrovni závisí úspěšná implementace mnoha politických oblastí Unie právě na interoperabilitě, jedná se například o vnitřní trh, životní prostředí, spravedlnost, vnitřní cla a zdaňování, zdravotnictví a zadávání veřejných zakázek. Tyto všechny oblasti budou z programu ISA2 benefitovat.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.