Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Investiční plán vytvoří více než 1,3 mil. nových pracovních míst

Investiční plán vytvoří více než 1,3 mil. nových pracovních míst

Publikováno: 20.4.2015 , Autor: Radek Gábler, kancelář Brusel

Jyrki Katainen, místopředseda Evropské komise, nastínil klíčové rysy nového investičního záměru komise a vysvětluje, jak to bude s podporou růstu zaměstnanosti v EU.

Investice v Evropě jsou stále 15 % pod dlouhodobým průměrem, se schodkem dosahujícím 25 %, v některých zemích dokonce až 60 %. To brání nabídce i poptávce uvnitř EU, které je tak nutno podpořit politickými kroky. Výzkum říká, že významnou překážkou je nedostatek rizikového financování, tedy nedostatek jistoty týkající se investičních projektů a regulační zátěže.

V prvních dnech svého nového mandátu představila Komise investiční plán pro Evropu, jehož cílem je zastavit klesající trend investic a přispět k posílení tvorby pracovních míst a hospodářskému oživení bez vlivu na národní veřejné finance nebo dalšího zadlužování členských států.

Investiční plán je komplexní a stojí na pilířích, jako je vytvoření nových rizikových financí v Evropské investiční bance a Evropském fondu pro strategické investice, mobilizace strategických investic, vytvoření transparentní sítě projektů ke zlepšení viditelnosti investičních projektů EU, pomoc veřejné i soukromé propagaci a co je nejdůležitější, odstranění překážek pro investice prostřednictvím Evropského semestru (ročního cyklu koordinace hospodářských politik) a dokončení jednotného trhu.

V rámci investičního plánu také usilujeme o zlepšení investičního prostředí pomocí propojenějšího a rozsáhlejšího jednotného trhu a také zlepšení právní úpravy jeho jádra. Kolegové usilovně pracují na uceleném a vyváženém obchodu a investicích v partnerství s USA.

V případě Evropského fondu strategických investic je zde schéma, podle jakého bude fungovat: Nově vzniklý fond bude poskytovat případnou finanční rezervu ztrát. Ten postupně do roku 2020 dosáhne prostřednictvím plateb zrozpočtu EU 8 mld. eur, kdy se 3,5 % se použijí zprogramu Horizont 2020, 10% zConnecting Europe Facility a zbylá část z finančních prostředků znevyužitých fondů.

Někteří lidé mají obavy ohledně využití zdrojů z programu Horizontu 2020. Já sám jsem velice nakloněn vzdělání a výzkumu, což bylo vždy mojí prioritou. Pevně věřím, že využití rizikových investic z Evropského fondu strategických investic bude prospěšné pro vznik nových inovativních společností, které nyní v Evropě chybí.

Kromě toho, s nástroji Evropského fondu strategických investic bude také pro univerzity jednodušší získat kapitál na financování vlastních výzkumných činností. To je poselství, které neustále vnímám při svých cestách do členských států. Jsem velkým příznivcem Horizontu 2020, největšího výzkumného programu na světě s rozpočtem 77 mld. eur.

Investiční plán bude přitahovat nové investice do ekonomiky v oblastech, jako jsou dopravní a energetická infrastruktura, vzdělávání, výzkum, inovace a sféra obnovitelných zdrojů. Zaměří se také na podporu malých a středních podniků.

Při financování projektů z Evropského fondu neexistují žádné geografické či místní kvóty, které by výběr ovlivňovaly. Přesná kritéria budou stanovena řídícím výborem a nezávislými experty investiční komise. Touto cestou tedy není možné provést politický zásah, což jistě potěší soukromé investory.

„Plán sice nevyřeší všechny problémy, ale je naprosto nezbytný pro strukturální reformy a jsem si jistý, že jdeme po správné cestě“, uvádí Katainen.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.