Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Investice, které kraje a města dělají tak, aby odpovídaly Strukturálním fondům EU, by měly být vyloučeny z výpočtů Paktu růstu a stability

Investice, které kraje a města dělají tak, aby odpovídaly Strukturálním fondům EU, by měly být vyloučeny z výpočtů Paktu růstu a stability

Publikováno: 26.1.2015 , Autor: Zuzana Moravcová, kancelář Brusel

Předsednictvo Výboru regionů přijalo 12. září v Turíně deklaraci, která naléhá na evropské instituce a národní vlády, aby zajistila plnou mobilizaci kohezní investiční politiky EU tím, že vyloučí národní a regionální spolufinancování z výpočtu schodku pod Paktem růstu a stability. S ohledem na summit EU, který se týká růstu a je plánovaný na říjen, se regiony a města EU připojily k Evropskému parlamentu a k italskému předsednictví ohledně snah EU, tj. oživení investic pro udržitelný růst.

"V současné ekonomické situaci, by produktivita investic krajů a měst neměla být omezena Paktem růstu a stability. Lokální a regionální orgány by měly místo toho být podporovány při prosazování nízkouhlíkového hospodářství a udržitelnosti městského rozvoje." Okomentoval situaci Michel Lebrun, předseda Výboru regionů, potom co předsednictvo Výboru regionů přijalo deklaraci "Pracovní příležitosti v Evropě Investice do měst a regionů pro udržitelný růst," zaměřující se na potřebu zastavit pokles přímých investic místními a regionálními orgány po jejich pádu o více než 20% od roku 2010.

Oznámení o dohodě, která uvádí potřebu vyloučit spolufinancování kohezních projektů EU z výpočtů deficitu, bylo učiněno Michelem Lebrunem a Pierem Fassino (IT/PES), starostou Turína a předsedou Italské asociace měst (ANCI). Fassino zdůraznil významnost dopadu navrhovaného opatření: "Po desetiletích diskuzí starostové, hejtmani krajů a místní administrativa z celé Evropy poprvé odsouhlasili tuto žádost. Pokud akce Výboru, Evropského parlamentu a italského předsednictví uspěje, kraje a města budou v pozici, kdy mohou zaručit klíčové investice pro vytváření nových pracovních míst, zároveň posilovat podnikatelské inovace a zlepšovat kvalitu života v našich městech."

S ohledem na tuto skutečnost, kromě potřeby větší flexibility v Paktu růstu a stability, Výbor regionů zdůrazňuje důležitost podpory využívání inovativních finančních nástrojů a modelů partnerství veřejného a soukromého sektoru pro širokospektrální investice v infrastruktuře a využití výhody nových specifických programů financování nabízených Evropskou investiční bankou. V tomto ohledu předseda Výboru regionů dodává, že "všechny úrovně vládnutí by měly spolupracovat, aby se ujistily, že priority jako zaměstnávání mladých, využití energie, zelená infrastruktura a chytrý rozvoj měst jsou řešeny skrze stabilní a prozíravé investiční plány." Tento názor sdílí i místopředsedkyně Výboru regionů Catiusciou Marini, která zdůrazňuje, že: "Pod tlakem finanční krize, několik národních vlád přerušilo investice místo toho, aby zredukovalo stávající výdaje. Nyní, když začíná programová fáze na roky 2014 - 2020, potřebujeme podpořit nové investice a odstranit překážky, které brání krajům a městům využívat fondy EU efektivně a včas."

Článek dostupný zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.