Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Iniciativa pro zaměstnanost mládeže: Komise a členské státy se setkávají, aby urychlily implementaci fondu ve výši 6 miliard eur

Iniciativa pro zaměstnanost mládeže: Komise a členské státy se setkávají, aby urychlily implementaci fondu ve výši 6 miliard eur

Publikováno: 10.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

Odborníci z Evropské komise a členských států se setkávají v Bruselu 11. července, aby na specializovaném semináři organizovaném komisí přispěly k urychlení programového ujednání a praktické implementaci Iniciativy pro zaměstnanost mládeže.

Cíl semináře je společnými silami sjednat prováděcí opatření financované Iniciativou pro zaměstnanost mládeže, aby tak všechny způsobilé členské státy mohly začít přijímat finanční prostředky co nejdříve.

Komisař pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování László Andor řekl: „financování Iniciativy pro zaměstnanost mládeže hraje klíčovou roli, protože se jedná o přímou podporu mladých lidí při poskytování první pracovní zkušenosti, stáže, vyučení nebo školení. Tento seminář si klade za cíl pomoct členským zemím urychlit programová ujednání, aby se tak mohlo začít s podporou mladých lidí na základě finanční prostředků Iniciativy pro zaměstnanost mládeže“.

Peníze pramenící z Iniciativy zaměstnanosti mládeže pro programové období 2014-2020 budou použity pro aktivity zaměřující se na mladé lidi mladší 25 let (v případě, že se členská země rozhodne, může být věk zvýšen až na 29 let), kteří nechodí do školy, jsou nezaměstnaní a ani se na nástup do zaměstnání profesně nepřipravují (tzv. NEEP), a to v oblastech, kde nezaměstnanost mládeže přesáhla v roce 2012 25 %. Těmto podmínkám odpovídá 20 členských států (včetně ČR, pozn. překl.).

Výdaje bude možné zpětně proplatit už od 1. září 2013. Vnitrostátní orgány musí předložit ke schválení Evropské komisi operační programy a nastínit, jak bude finanční podpora pramenící z Iniciativy pro zaměstnanost mládeže využita, to vše v souladu s podmínkami nařízení přijatých Radou ministrů Evropské unie a Evropským parlamentem.

Pro Českou republiku je v rámci programového období 2014-2020 pro účely Iniciativy zaměstnanosti mládeže k dispozici částka ve výši 12,71 milionů eur. Země, ve kterých vysoká nezaměstnanost mládeže nepatří mezi hlavní problémy a tím pádem do tohoto programu vůbec nespadají, jsou Dánsko, Estonsko, Finsko, Německo, Lucembursko, Malta, Nizozemí a Rakousko. Naopak nejvyšší částka připadla Španělsku a Itálii (881,44 milionů eur a 530,18 milionů eur), kdy se ve Španělsku nezaměstnanost mládeže v roce 2012 pohybovala okolo 55 % a v Itálii kolem 34 %.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.