Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Hollande: Německo by mělo udělat více pro podporu růstu

Hollande: Německo by mělo udělat více pro podporu růstu

Publikováno: 5.8.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Francouzský prezident Francois Hollande řekl, že by Německo mělo dělat více pro podporu růstu, jako jeho vláda, která se snaží snížit svůj rozpočtový schodek v EU.

V rozhovoru pro Le Monde, zveřejněném v pondělí 4. srpna, uvedl, že Francie chce provádět reformy, ale potřebuje větší podporu.

„Jsme pro zavedení reforem, ale snaha o snížení deficitu závisí také na růstu. Nežádáme žádnou shovívavost od Německa, ale žádáme, aby dělalo více pro podporu růstu."

„Jejich přebytek obchodní bilance a finanční situace umožňuje, aby více investovali. To by bylo to nejlepší, co by mohli udělat pro Francii a Evropu."

Hollande dělal podobnou výzvu na Evropskou centrální banku (ECB), kde říká, že hrozí „skutečné deflační riziko v Evropě" a že inflace ve Francii nebyla nikdy tak nízká, jako je to teď.

„Slabá inflace má také negativní fiskální dopady na příjmy, jakožto i na dluh. Hodně bude záležet na úrovni eura, které oslabilo v průběhu posledních několika dnů, ale nedostatečně. ECB musí přijmout veškerá nezbytná opatření, aby vpíchlo likviditu do ekonomiky."

Rozhovor je interpretován ve francouzských médiích jako další pozemní příprava od Paříže na varování svých partnerů. Je totiž pravděpodobné, že Francie bude opět mít rozpočtový deficit vyšší než tři procenta HDP.

Francie již dostala dva roky milost (2013 až 2015) ke splnění pravidel EU, ale jejich úsilí bylo brzděno špatnou ekonomikou země.

Evropská komise předpokládá, že Francie nesplní svůj cíl v příštím roce. Zatím francouzská vláda trvá na tom, že bude plnit cíle EU, ale žádá o více tzv. flexibility.

Německo klade větší důraz na politiku růstu, ale neopouští své zaměření na snižování rozpočtových deficitů.

Rozdíl ve výhledu politiky je zvýrazněn sporem o tom, které portfolio by Francie měla mít, podle příštího komisaře Pierra Moscovice.

Podle Hollanda Francie hledá „velké ekonomické portfolio".

Avšak Německo přerušilo v Paříži převzetí dokumentace pro hospodářské a měnové záležitosti. To dává Moscovici rozhodovací pravomoci nad tím, jak budou uplatněna pravidla pro euro.

Německý ministr financí řekl, že rozhodnutí o tom, kdo má portfolio je velmi „citlivé" a nese „symbolickou váhu".

Německý bulvár nedávno řešil debatu s publicistou, který řekl, že „Moscovici, bývalý ministr financí udělal euro tak měkké jako francouzský hermelín."

Moscovici obratem zareagoval, že inicioval „klíčové reformy", zatímco on byl v kanceláři.

Rozdělení portfolia pro příští komisi se stane veřejným na začátku září. Ostatní ekonomická portfolia, která by mohla být v souladu, patří do podpory růstu politik.

Příchozí předseda Evropské komise Jean Claude Juncker řekl, že chce iniciovat 300 miliard eur do veřejno-soukromého investičního programu na posílení evropského hospodářství, během příštích tří let.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.