Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. G7 chce ukončit závislost na ruském plynu

G7 chce ukončit závislost na ruském plynu

Publikováno: 7.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Vasilina Krasičenko

„Evropa zůstane na ruském plynu závislá ještě mnoho let“, pronesli ministři ze skupiny sedmi průmyslových států a zároveň odsoudili zneužívání energie jako způsob politického nátlaku.

Ministři ze skupiny G7 (skupina sestávající z ministrů a guvernérů centrálních bank sedmi vyspělých ekonomik - Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Velké Británie a USA, pozn. překl.) na zasedání v Římě vyjádřili obavy o dopady ukrajinské situace na energetickou bezpečnost v důsledku ruského porušení suverenity a územní celistvosti na Ukrajině. Přislíbili, že rozvinou síť dodavatelů energie, včetně dodavatelů zkapalněného zemního plynu (LNG), obnovitelných zdrojů energie a nových plynovodů, a také posílí investice do posílení stávající infrastruktury dodávek plynu.

Přiznávají ale, že k dispozici zatím nejsou k ruským dodávkám plynu žádné okamžité alternativy. Břidlicový plyn z USA se dostane do Evropy až na konci desetiletí, kdy ho bude možné dovážet v tankerech tak jako LNG.

Jak Itálie, tak Francie přehodnotily svou podporu v projektu plynovodu South Stream (projekt Gazpromu z r. 2007 doposud nepostaveného, ale již naplánovaného plynovodu s účastí Itálie, Německa, Francie a Rakouska, pozn. překl.), který měl vést plyn z Ruska do Evropy, aniž by procházel územím Ukrajiny. Zároveň prohlásily, že je potřeba vybudovat alternativní kanály.

Až jedna třetina importovaného plynu do Evropy je dovážená z Ruska a téměř polovina z toho prochází přes Ukrajinu, která se právě nachází v dalším cenovém sporu s ruským dodavatelem plynu Gazprom. V tomto desetiletí se mezi Ruskem a Ukrajinou jedná už o třetí podobný cenový spor.

Závěrečná zpráva z jednání G7 se zaměřovala na potřebu diverzifikace zdrojů energie, vybudování plynové infrastruktury a vzájemnou propojenost.

„Jsme zavázáni iniciovat systémové a přetrvávající kroky ke zlepšení energetické bezpečnosti na národní a globální úrovni“, pronesli ministři.

Pouhé technologické změny na energetickém trhu ovšem nejsou dostačující. Celý proces by měl být doprovázen diplomatickými dialogy a dohodami mezi stranami.

Řím začíná klást důraz na dokončení Trans Adriatic Pipeline (TAP), plynovodu, který povede plyn z Ázerbajdžanu do Itálie, která je téměř zcela závislá na dovezeném plynu z Ruska. Hledá se také způsob plynového propojení s východní částí Středozemního moře a analyzuje se možnost založení dalších terminálů pro dovážení zkapalněného zemního plynu z USA. „Projekt založení dalších 6 terminálů je plánovaný na konec roku 2015, dostavba ovšem bude trvat až do konce tohoto desetiletí“, řekl americký ministr energetiky Moniz.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.