Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Francouzský parlament se snaží protlačit „fast food“ daň

Francouzský parlament se snaží protlačit „fast food“ daň

Publikováno: 8.4.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Senát navrhuje udělit daň na produkty, které způsobují kardiovaskulární onemocnění.

Daň se zaměřuje především na nealkoholické nápoje, které v současné době těží z nízkých daní.

Podobně jako v dalších evropských zemích se nyní projednává zákon ve francouzském Parlamentu. Ve středu 19. března 2014 předložil francouzský senát zprávu „Daně a veřejné zdraví“, jejím cílem je vyhodnotit závislost nákupního chování a stravovacích návyků na změně ceny díky zvýšení daně.

Zpráva zdůrazňuje, že zvyšující se spotřeba tabáku, alkoholu a nezdravých pokrmů je považována za velké riziko v oblasti lidského zdraví, a stávají se tak značnými náklady pro společnost.

Společné zdanění by mohlo být krokem ke snížení nákladů na léčbu a generovat finanční prostředky k vyrovnání jejich negativních externalit.

Zdanění energetických nápojů

Zpráva vyzývá ke sjednocení výše daní rostlinných olejů a žádá uplatnění 20% daně na limonády, s cílem snížit riziko kardiovaskulárních chorob a příhod. Takto vysoké zdanění si klade za cíl snížit spotřebu slazených nápojů a především těch energetických, které mohou způsobit vážné srdeční příhody u geneticky predisponovaných spotřebitelů

Senátoři, kteří připravovali tuto zprávu, Yves Daudigny a Catherine Deroche podporují pojmenování „Přínos pro veřejné zdraví“, a nikoli velmi často používaný pojem behaviorální zdanění.

„Pojem behaviorální zdanění má moralizující charakter a vede občany k tomu, aby se cítili provinile. Naším cílem je upozornit, že některé výrobky jsou nezdravé. To, že jsou tyto produkty předmětem daně přispívá k udržování zdraví,“ řekla senátorka Catherine Deroche.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.