Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Francouzskému deficitu běží čas

Francouzskému deficitu běží čas

Publikováno: 3.3.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Evropská komise dala Paříži tříměsíční ultimátum na předložení strukturálních reforem, nebo bude muset čelit sankcím.

Francie má dva roky (do roku 2017) na snížení deficitu pod hranici tří procent (na 2,8 % hrubého domácího produktu). Evropská komise v pátek nařídila, že strukturální deficit Francie musí být snížen v roce 2015 o 0,5 % HDP, v roce 2016 o 0,8 %, a v roce 2017 o 0,9 %.

Francie má čas do června, aby „přijala účinná opatření a podala detailní zprávu o konsolidační strategii předpokládané k dosažení cílů.“ Pro rok 2015 to znamená, že Francouzská vláda bude muset sehnat navíc 4 miliardy euro.

Komise oficiálně varovala, že Brusel „čeká na konstruktivní odpověď, ne pouze jednorázové opatření,“ a že návrhy musí být předložený do konce dubna. Pro roky 2016 a 2017 Komise očekává „komplexní a důvěryhodný Národní program reforem (NRP) s podrobnou agendou a konkrétními opatřeními,“ řekl úředník.

Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Evropské komise Pierre Moscovici strávil víkend v Paříži a zopakoval, že musí být přijatanová opatření. Měl se také v pondělí (2. března 2015) setkat s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Nedávné hlasování o přijetí Macronova návrhu zákona o deregulaci, je „prvním krokem“ správným směrem, ale „strukturální reformy musí být zahájeny,“ Moscovici dodal, že reforma trhu práce bude mít zásadní význam. Po hlasování předseda vlády Manuel Valls prohlásil, že o reformě trhu práce se bude hlasovat ještě před létem. Bude to hlavní test jeho vlády, který bude sledovat i Evropská komise.

Plánovaná reforma by měla změnit úroveň odborového zastoupení v podnicích s cílem jednoduššího přijímání lidí do zaměstnání. Poslední statistiky ukazují, že 5,98 milionů lidí bylo ve Francii bez zaměstnání.

Návrh se již setkal se silným odporem ze strany odborů a některých socialistických rebelů, kteří se snažili zmařit přijetí zákona „Macron“. Celostátní stávka je již svolána na 9. dubna 2015 na protest proti úsporným opatřením a opatřením, která „zhoršují podmínky pracovníků“.

Francouzská vláda musí také čelit obtížným místním volbám, které se budou konat 22. března. Krajně pravicová Národní fronta vede s 33 % podle posledního průzkumu zveřejněného deníkem Le Parisien, následuje pak středo-pravicová UMP s 27 % a Hollandova a Vallsova Socialistická strana s 19 %.

Další tlak přichází ze strany bývalého prezidenta a šéfa UMP Nicolase Sarkozyho, který v rozhovoru pro noviny Le Figaro v pondělí vyzval k „alternativní politice“. Sarkozy říká, že by měly být výrazně sníženy veřejné výdaje.

Originální článek zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.