Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Francie bude letos bojovat proti rasismu a antisemitismu

Francie bude letos bojovat proti rasismu a antisemitismu

Publikováno: 5.1.2015 , Autor: kancelář Brusel, Aneta Hájková

Francouzský prezident François Hollande se ve svém novoročním projevu přiklonil k názoru německé kancléřky Angely Merkelové a upozornil na nebezpečí rasismu.

Ve středu 31.prosince v televizním projevu mluvil Holande o zachování francouzských hodnot. Zdůraznil boj proti stigmatizování jakéhokoli náboženství a hájil důstojnost žen.

„Pokud Francie zapomene na své zásady, ztratí samu sebe.“ prohlásil.

„Národní prioritou Francie je boj proti rasismu.“ dodal. Dále uvedl, že Francie nesmí zapomenout na svou historii, a odkázal na deportování Židů do německých koncentračních táborů během druhé světové války. Francie je zemí, kde žije jedna z největších populací Židů a muslimů. Obě tyto komunity jsou předmětem pomluv a násilí.

Izraelský vojenský vpád do Gazy v loňském roce vyvolal silný odpor k židovské komunitě žijící ve Francii. Operace, během které bylo zabito více než 2000 lidí, rozpoutala vlnu pouličních protestů a zapříčinila zvýšení rasistických útoků zacílených na Židy.

Podle francouzské Národní konzultativní komise pro lidská práva Francie zaznamenala 31 % pokles v počtu antisemitistických akcí z původních 614 v roce 2012 na 423 v roce 2013. Dále komise udává, že i přesto, že Židé představují méně než 1% francouzské populace, 40% rasistických útoků ve Francii je zaměřeno právě na Židy. Mezi nejvíce problematické regiony patří Ile-de-France, Provence-Alpes-Cote d´Azur a Rhone-Alpes.

Komise také prohlašuje, že se v posledních letech také zvýšil počet rasistických útoků proti jiným menšinám, jako jsou například Romové, černoši a velká francouzská muslimská komunita. Mezi posledními cíly útoků byly také ministryně spravedlnosti černé barvy pleti Christiane Taubira a muslimská ministryně školství Najat Vallaud-Belkacem.

Německá kancléřka Merkelová měla svůj novoroční projev na stejné téma, ve kterém odsoudila antiislámské hnutí Pegida (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu).

„V dnešní době mnoho lidí vykřikuje, že jsme lidé, ale ve skutečnosti si myslí, že nejste jedni z nás kvůli barvě vaší pleti či vašemu vyznání.“ uvedla Merkelová.

Originální zprávu naleznete na euobserver.com/social/127075 . 

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.