Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropští poslanci vyžadují snížení používání plastových sáčků a tašek o 80%

Evropští poslanci vyžadují snížení používání plastových sáčků a tašek o 80%

Publikováno: 22.4.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Evropský parlament se zabývá otázkou jak do budoucna omezit používání plastových sáčků a tašek.

Každý občan Evropské unie spotřebuje ročně v průměru 200 igelitových sáčků a tašek. Z nichž je většina tenčí než 50 mikronů, a tak nejsou vhodné k opakovanému použití jako silnější varianty.

Podle odhadů se v roce 2010 spotřebovalo v Evropské unii naprosto zbytečně 8 miliard plastových sáčků a odhaduje se, že se každých pět minut spotřebuje na jeden milion nových plastových sáčků napříč Unií.

Poslankyně z frakce Zelených a zpravodajka Evropského parlamentu pro tuto problematiku, Margarete Auken, se k této otázce vyjádřila na plenárním zasedání: „Poslanci by měli výrazně posílit svou aktivitu při navrhování nových pravidel Evropské unie zaměřených na snižování spotřeby plastových tašek a sáčků a plastového odpadu obecně. Zejména zahrnout do Evropských cílů snížení používání plastů s pomocí jejich zpoplatnění.“

Rychlé snížení používání těchto plastů je řešením pro budoucnost. Poslanci Evropského parlamentu se shodli, že by bylo vhodné snížit množství vyhozených sáčků na jedno použití o 50% v průběhu následujících tří let a až o 80% do pěti let.

Země jako je Irsko ukazují, že se správnou politikou jsou tyto cíle snadno dosažitelné. Členské státy, které chtějí jít dále, mohou na základě návrhu schváleného v dubnu 2014 zakázat používání jednorázových nákupních tašek. V takovém případě je ale důležité mít dobrou strategii pro podporu občanů při používání biologicky rozložitelných materiálů, jako je snížení ceny biologicky šetrných sáčků a velká motivace pro oddělený sběr biologického odpadu.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.