Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropští politici a sociální média

Evropští politici a sociální média

Publikováno: 2.5.2014 , Autor: kancelář Brusel, Pavla Nejedlá

Interview s Elizabeth Linder, specialistkou na facebookovou politiku pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Jaký dopad budou mít sociální média na Evropské volby?

V současné době jsme svědky vysoké aktivity na sociálních médiích, a to jak na straně politiků a politických skupin, které aktivně využívají svých facebookových stránek k publikování obsahu volebního programu a k manifestování politických aktivit, tak i na straně organizací, které se snaží uvědomit občany o společných politických zájmech napříč Evropou.

Sociální sítě žijí svým vlastním životem a jedna třetina způsobilých voličů je facebookovým uživatelem. Velmi doufám, že během příštího měsíce politici plně využijí tohoto komunikačního kanálu ke spojení se s občany, aby jim přiblížili, jak se politika EU týká jejich každodenního života.

Myslíte si, že interakce na sociálních médiích bude mít pozitivní dopad na účast na volbách?

Účast na volbách byla v posledních letech slabší. Nicméně při posledních Evropských volbách, v roce 2009, měl facebook sto milionů aktivních uživatelů. V současné době se jedná o 1,2 miliardy aktivních uživatelů.

Lidé kontrolují své mobilní telefony takřka neustále, sledují nové zprávy a jsou velmi aktivní. Dle našich průzkumů, lidé, kteří vlastní smartphony, kontrolují své telefony až 150 krát denně.

Myslím si, že pro občany aktivní na sociálních sítích, se jedná o skvělou možnost, jak se informovat o politice. Proto se snažím motivovat a inspirovat politiky oslovit právě tuto skupinu lidí.

Může facebooková kampaň změnit smýšlení politiků?

Ráda bych věřila, že ano. Je úžasné, že máte aktualizované informace přímo od politiků, ale co je možná ještě důležitější, každý se může k danému tématu vyjádřit skrz komentáře. Tyto komentáře následně poskytují politikům zpětnou vazbu.

Účastnila jsem se setkání, během kterých mi několik politiků sdělilo, že si různé věci rozmysleli na základě zhlédnutých komentářů. Nebo že si čtením komentářů začali uvědomovat určitou problematiku, u které si neuvědomovali, že by se o ni lidé mohli zajímat.

Ráda bych se stala svědkem toho, že se komunikace v politice bude ubírat správným směrem: k obousměrnému dialogu mezi lidmi, kteří rozhodují a lidmi, kteří jsou těmito rozhodnutími ovlivňováni.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.