Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropští diplomaté: Zamrzlý konflikt se rýsuje na východní Ukrajině

Evropští diplomaté: Zamrzlý konflikt se rýsuje na východní Ukrajině

Publikováno: 6.10.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

BRUSEL – Země EU se rozhodly prosazovat protiruské sankce navzdory slábnoucí chuti po takovýchto opatřeních.

Diplomatická služba EU oznámila v úterý (30. září), že zatímco byl zaznamenán povzbuzující vývoj v politickém procesu a v zavádění některých z aspektů Minského protokolu, související části stejného protokolu budou muset být řádně prováděny před uvalením sankcí.

Pokud věci půjdou dobře, EU bude v budoucnu zvažovat návrhy na „změnu, pozastavení nebo úplné zrušení sady sankcí jako celku nebo jeho částí”, dodala.

Zpráva byla zveřejněna po debatě velvyslanců zemí EU v Bruselu.

V Minském protokolu (Rusko Ukrajinské smlouvě platící od 5. září), garantuje Ukrajina autonomii územím držených rebely, pokud pro ruští bojovníci složí zbraně a vzdají se kontroly rusko –ukrajinských hranic.

Dohoda vedla k zastavení těžkých bojů, kromě občasných potyček, z nichž jedna vedla k zabití sedmi ukrajinských vojáků tento týden.

To také vedlo k přijetí zákonů o rebelské samosprávě a vyhlášení amnestie pro tyto bojovníky.

Dle našich zdrojů l Pierre Vimon, starší diplomat z diplomatické služby EU, velvyslancům sdělil, že Rusko nedodržuje svou část dohody.

Potvrdil tiskové zprávy, že ruské jednotky jsou stále na ukrajinském území a že 75 ruských důstojníků blízce spolupracuje s povstaleckými šéfy a hranice zůstává otevřená, aby mohlo Rusko brzy odeslat čtvrtý konvoj kamionů s “pomocí” na východní Ukrajinu bez ukrajinského povolení.

Jeden z evropských diplomatů řekl: „Panuje tu příměří, ale současný status quo je velmi křehký, takže potřebujeme více času a neměli bychom udělat žádné uspěchané rozhodnutí.“

K Minské dohodě dodal: „V některých bodech nemohou ani ti největší optimisté věřit, že by s nimi bylo Rusko v souladu.”

Další zdroj z EU řekl, že proti sankční státy jako Česká republika, Maďarsko a Slovensko se v úterý nijak nevjádřily, protože německá kancléřka Angela Merkelová řekla v tomto týdnu „ne” ke zrušení sankcí v této fázi.

 „Rozhodnutí o zmírnění opatření vyžaduje konsenzus, takže nebyl důvod k vyjádření po prohlášení Merkelové.”

Třetí zdroj z EU poznamenal, že státy v blízkosti Ruska, jako je Litva chtěly v úterý sankce přiostřit v případě špatného vývoje události, ale tato myšlenka se neujala.

Náš zdroj také dodal, že kritici sankcí si nechávají čas do druhého přezkoumání ruské politiky na konci měsíce.

 „Chuť k provádění sankcí se snižuje”, řekl.

Bez náznaku toho, že by se Rusko vzdalo Krymu nebo povstalci nároků na nezávislost východní Ukrajiny, předpovídá, že EU směřuje ke Gruzínskému typu scénáře.

 „V dlouhodobém měřítku bychom mohli směřovat ke stejné situaci jako je v Abcházii a Jižní Osetii – neuznané, ale připojené k Rusku”, řekl s odkazem na dva Ruskem okupované gruzínské regiony.

Další evropský diplomat dodal: „Události mohou směřovat k dlouhodobému zamrzlému konfliktu… Ale pokud EU prohlásila, že je vojenské řešení nemožné, musíme učinit vše, co je možné s diplomatickým přístupem.”

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.