Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropský veřejný ochránce práv EU: úspěchy a výzvy ve světle nového veřejného ochránce práv

Evropský veřejný ochránce práv EU: úspěchy a výzvy ve světle nového veřejného ochránce práv

Evropský veřejný ochránce základních práv v EU: úspěchy a výzvy ve světle nového veřejného ochránce práv

Publikováno: 2.3.2016 , Autor: Veronika Říhová

Dne 28. ledna 2016 proběhla v budově Stálého zastoupení Belgie při EU přednáška, která se věnovala tématu „Úspěchy a výzvy ve světle nového veřejného ochránce práv.“

Hlavním řečníkem této přednášky byla Emily O’Reilly, Evropská ombudsmanka, která představila své názory na roli evropského ochránce práv. Emily O’Reilly sloužila jako ochránce práv Irska od roku 2003 do roku 2013, kdy byla Evropským parlamentem zvolena evropským veřejným ochráncem práv.

O’Reilly diskutovala o rozsahu svého mandátu, široké škále stížností, které její kancelář vyřizuje, a jak se současný stav lidských práv dotýká těchto úloh. O’Reilly vyřizuje stížnosti proti správě EU, což může zahrnovat Evropskou centrální banku a Komisi, ale také subjekty jako je Evropská investiční banka. Každá osoba, která je občanem EU a jakákoli nevládní organizace nebo společnost se sídlem v EU může podat stížnost na údajné špatné zacházení ze strany orgánů EU. Ombudsman může také zahájit šetření z vlastní iniciativy a požádat představitele EU, aby se zodpovídali za své činy.

O’Reilly varovala, že vzestup populismu, stejně jako hrozba násilného terorismu zpochybňuje naše závazky v oblasti lidských práv jako nikdy předtím. Nakonec si položila otázku, jak naše děti a vnoučata budou vnímat současnou nečinnost při záchraně tisíce migrantů prchajících před perzekucí.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.