Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Seminář na téma Energetické úspory místních samospráv v rámci Evropského týdne regionů a měst 2016 (Open Days) v Hradci Králové

Seminář na téma Energetické úspory místních samospráv v rámci Evropského týdne regionů a měst 2016 (Open Days) v Hradci Králové

Evropský týden regionů a měst 2016 (Open Days) v Hradci Králové

Publikováno: 3.6.2016 , Autor: Markéta Kubová

V období od září do prosince pořádají v rámci „Evropského týdne regionů a měst 2016“ (Open Days) zainteresované regiony a města místní akce pod heslem „Evropa v mém regionu, Evropa v mém městě“. Díky této iniciativě se každoročně koná na 350 místních akcí ve více než 30 zemích, kterých se odhadem účastní 200 000 lidí a 2 000 politiků a expertů v roli řečníků. Při této příležitosti Královéhradecký kraj pořádá regionální seminář, jenž se bude konat 13. září 2016 v Hradci Králové. Letošní ročník bude zaměřen na téma Energetických úspor místních samospráv.

Evropský týden regionů a měst (Open Days) je událostí, jenž každoročně pořádá společně Evropský výbor regionů a Generální ředitelství pro regionální a městskou politiku Evropské komise. Koná se v Bruselu po dobu čtyř dnů a je zaměřená na výměnu zkušeností v oblasti ekonomického rozvoje, přeshraniční spolupráce a regionálních inovací na úrovni měst a regionů. Zájemci o partnerství Evropského týdne regionů a měst 2016 v daném rocevytváří konsorcia skládající se z různýchregionů a měst Evropské unie a zahraničních partnerů. Konsorcium vytvoříspolečný projekt zaměřený jak na evropské strukturální a investiční fondy, tak i na další programy EU. Ten pak prezentují během jednoho ze čtyř podzimních dnů v Bruselu. Na základě toho každý daný region či město konsorcia vytvoří lokální seminář. Královéhradecký kraj si pro tento ročník připravuje seminář na téma Energetické úspory měst a obcí - Pakt starostů a primátorů, který byl vybrán, jako jeden z mála seminářů v Evropě, který se rozhodl Evropský výbor regionů spolupořádat.

Regionální seminář konaný v Hradci Králové je určen nejen pro starosty a primátory měst a obcí, ale i pro společnosti zabývající se energetickými úspory, až po jednotlivce, které téma energetiky zajímá. Jedním z důležitých bodů semináře bude seznámení s možnostmi čerpání finančních prostředků na energetické úspory a seznámení se strategií EU v této oblasti. Nebudou však opomenuty ani praktické příklady dobré praxe v energetických projektech.

Pakt starostů a primátorů svádí dohromady tisíce místních i regionálních samospráv, jež se dobrovolně zasazují o implementaci cílů EU v oblasti klimatu a energetiky na svém území. Pakt byl Evropskou komisí ustaven při podpisovém ceremoniálu na půdě Evropského parlamentu v Bruselu dne 15. října 2015. Signatářská města se zavázala přijmout akční plány, které by napomohly splnit cíle EU snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 40 % a přijmout společný přístup k mírnění změn klimatu a adaptaci na ně. Aby své politické závazky promítly do praktických opatření a projektů, signatáři Paktu musí především vypracovat bilanci základních emisí a posouzení rizik a zranitelnosti spojených se změnou klimatu, taktéž se zavázaly, že do dvou let od dne přijetí rozhodnutí místním zastupitelstvem předloží akční plán pro udržitelnou energii a klima (SECAP), ve kterém budou vymezeny plánované klíčové aktivity a opatření.

Seminář se bude konat v úterý 13. září v Hradci Králové od 10:00 do 15:30 na KÚ Královéhradeckého kraje: Pivovarské náměstí 1245, sál Zastupitelstva. Seminář je zdarma, registrovat se můžete: na https//goo.gl/forms/ZwgfO8bFLaoHFScr2. Program semináře naleznete v příloze uvedené pod textem. Pro více informací můžete kontaktovat Reného Příhodu na mailu: rprihoda@kr-kralovehradecky.cz či telefonicky +420607068665.

O Paktu starostů a primátorů zde:

Dokumenty ke stažení

PDF Evropský týden regionů a měst 2016 (Open Days) v Hradci Králové 1MB
Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.