Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropský studijní program Erasmus dosáhl rekordní popularity

Evropský studijní program Erasmus dosáhl rekordní popularity

Publikováno: 11.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michal Bouška

Evropský studentský výměnný program Erasmus financoval studium v roce 2012/2013 necelým 270 000 studentům. Podle Evropské komise se jedná o rekordní nárůst 15 000 studentů, oproti předchozímu roku.

Na tiskové konferenci komisařka pro vzdělávání Androulla Vassiliou prohlásila, že nárůst je důkazem přetrvávající popularity projektu.

Od svého spuštění v roce 1987 se program studentského pobytu v zahraničí stal jedním z nejznámějších politik Evropské unie, poskytující finanční prostředky ke studiu v zahraničí na 3 miliony studentům.

Nyní byl Erasmus rozšířen na úhradu pracovních stáží a školení učitelů. Vassiliou dodala, že více než 52 000 zaměstnanců univerzity obdrželo granty v akademickém roce 2012/2013.

Toto schéma se vztahuje na Island, Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Turecko. Dále pak na všech 28 států Evropské unie.

Nejvíce studentů (přes 39 000) poslalo na stáže a studia v programu Erasmus Španělsko, následované Francií a Německem. Tyto tři zmíněné země byly také nejpopulárnějšími destinacemi pro studenty. Lídrem seznamu návštěvnosti zemí je Španělsko a to s číslem přesahujícím 40 000.

Pro zajímavost, například Velká Británie hostila 27 000 studentů a pouze 14 500 studentů vyslala do zahraničí.

Nejvyšší nárůst studentů zaznamenala Malta a to o 40 %, následuje Kypr a Chorvatsko.

Naopak pokles studentů v porovnání s předchozím rokem zaznamenala Litva, Španělsko, Lotyšsko, Island, Lucembursko a Lichtenštejnsko.

Průměrný měsíční grant Erasmu činí 272 Eur, od 150 eur ve Španělsku po 600 eur v Litvě.

Téměř 15 miliard eur bylo přiděleno pro program Erasmus +, který sdružuje programy EU v oblasti vzdělávání a odborné přípravy do roku 2020. Komise říká, že bude financovat studie nebo pracovní zkušenosti 2 miliónů studentům.

Pokud ale popularita Erasmu u studentů bude klesat, vlády za něj budou stále méně ochotny platit.

Loni v listopadu se rozhodla španělská vláda snížit příspěvek na bydlení o 120 eur za měsíc jako součást svého pokračujícího úsporného programu.

Ostatní země, včetně Francie a Belgie, také zredukovaly své národní příspěvky do programu Erasmus. Tyto země čelí kritice, že odrazují studenty z chudších poměrů k využití programu.

Spolu s Evropským sociálním fondem byl program Erasmus ohrožen v příjmu pravidelných peněžních toků a to krizí komise, která byla způsobená sporem mezi exekutivou EU a národními vládami nad rozpočtovým stropem EU.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.