Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropský soudní dvůr dal zelenou používání hypertextových odkazů

Evropský soudní dvůr dal zelenou používání hypertextových odkazů

Publikováno: 19.2.2014 , Autor: kancelář Brusel, Bc.Iva Hladíková

Evropský soudní dvůr rozhodl ve prospěch používání hypertextových odkazů v online článcích, nicméně téma odměňování nechal stále otevřené.

Z rozsudku vydaného 13. února se mohou těšit zejména subjekty, které tak vyhrály důležitou bitvu, ve které Evropský soudní dvůr stanovil volné používání hypertextových odkazů. V rozsudku Soud uvedl, že na internetových stránkách mohou být používány odkazy přímo na uživatele a jejich díla chráněná autorskými právy a to bez jakýchkoli licenčních poplatků.

Případ Svenson byl podán nejprve k Švédskému soudu. Navrhovateli byli novináři z deníku Göteborgs-Posten, kteří si stěžovali na neoprávněné nabytí jejich článků prostřednictvím hypertextových odkazů uveřejněných na webových stránkách vlastněných společností Retriever Sverige. Tato společnost provozovala internetové stránky poskytující svým klientům recenze tisku ve formě „klikacích“ odkazů na online články na jiných webových stránkách.

Švédský soud se obrátil na Evropský soudní dvůr s předběžnou otázkou, zda je poskytování takovýchto odkazů možné bez jakýchkoli poplatků na jinou webovou stránku, a zdali se dá tento akt komunikace klasifikovat dle směrnice 2001/29 o autorských právech.

Dle Evropského soudního dvora musí být jakékoli sdělovací jednání odsouhlaseno vlastníkem, ale v případě Svenson, se Soud domnívá, že přerozdělení volného obsahu prostřednictvím „klikacích“ odkazů neumožňuje přístup „novým čtenářům“.

Nejedná se o první rozsudek Soudního dvora, který umožňuje obejít držitele vlastnických práv k redistribuci obsahu přes hypertextové odkazy, což hojně využívá např. Google nebo Yahoo.

Soud je toho názoru, že hypertextové odkazy slouží jako navigační prostředky na internetu a není tak možné bránit jejich použitím pokaždé s předchozím souhlasem držitele vlastnických práv.

Huber Tulluet, ředitel pro právní záležitosti na sdružení autorů a skladatelů ve Francii se domnívá, že rozsudek soudu, ovlivní veškerý chráněný on-line obsah. „Rozhodnutí se rovněž vztahuje na hudbu z filmů,“ dodává Tulluet.

Nicméně, rozsudek Evropského soudního dvora se týká pouze volného obsahu a zcela volného přístupu k němu. „Ve skutečnosti je rozsah tohoto rozsudku omezen. Stále není legální použít odkaz na práci v případě, že si autor nepřeje jeho volné šíření na internetu,“ říká socialistka a členka Evropského parlamentu Francoise Castex.

Původní článek naleznete zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.