Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropský parlament je zklamán balíčkem Evropské komise k cirkulární ekonomice

Evropský parlament je zklamán balíčkem Evropské komise k cirkulární ekonomice

Publikováno: 7.12.2015 , Autor: Aneta Holečková

Evropská komise trvá na svém přesvědčení, že revidovaný balíček týkající se cirkulární ekonomiky je „velmi ambiciózní“, ale evropští poslanci s ním nesouhlasí.

Evropská komise představila dlouho očekávaný revidovaný balíček k cirkulární ekonomice. První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans řekl, že je velmi hrdý na publikovaný návrh, který je jedním z hlavních politických iniciativ této Komise. Nicméně se balíček nesetkal s předpokládanou odezvou.

Balíček k cirkulární ekonomice měl být původně předložen v loňském roce, ale byl stažen z pracovního programu, protože nezapadal do Junkerova programu „lepší regulace.“ Není překvapením, že jsou poslanci nespokojení, když Komise slíbila novou lepší verzi, ale došlo jen k nepatrným úpravám.

Timmermans řekl: „Nové návrhy byly založeny na přetváření modelu evropského hospodářství a vytváření dlouhodobě udržitelných konkurenčních výhod Evropy. Přechod k cirkulární ekonomice je správným krokem nejen pro životní prostředí, ale také všeobecně. Evropa totiž nemůže konkurovat mzdovým nákladům a levným přírodním zdrojům jako ostatní části světa, ale díky lepší účinnosti zdrojů a vedoucímu postavení v oblasti zelených technologií by si Evropa mohla zajistit konkurenční výhodu.“

Nizozemský představitel věří, že nový balíček nabízí velmi komplexní soubor opatření, která představují konkrétní kroky, které pokrývají celý životní cyklus produktů, nikoli jen téma odpadu. Timmermans dodal, že se více zaměří také na plánové zastarávání technologií, tzn., že přestane zboží fungovat krátce poté, kdy je jeho záruční doba u konce.

Revidovaný návrh stanoví společný cíl EU pro recyklaci – 65 % komunálního odpadu a 75 % obalového odpadu do roku 2030. Zároveň vyzývá k naplnění závazného cíle pro snížení výskytu skládek na maximálně 10 % a úplně zakazuje skládky tvořené separovaným odpadem. V návrhu jsou také stanoveny plány na harmonizaci způsobu recyklace ve všech členských státech.

Cíl 65 % byl kritizován, protože Komise zdůrazňovala mnohem ambicióznější cíle než jeho předchůdci z týmu bývalého prezidenta José Manuela Barrosy, kteří chtěli v roce 2014 stanovit hranici 70 % pro tento cíl.

Poslanec Peter Liese přivítal nové návrhy, ale varoval, že musí být ještě pečlivě zkontrolovány detaily. Členové skupiny Socialistů a demokratů, z tzv. „velké koalice“, se ve svých vyjádřeních jen mírně lišili. Místopředseda socialistů Kathleen Van Brempt návrh chválila: „Stanovil ambiciózní vize a plány, ve kterých převládá komplexní a multidisciplinární přístup.“ Přesto zdůraznila: „Tento ambiciózní plán musí být podpořen konkrétními cíli. Naše politická skupina se bude snažit zajistit konsensus v Parlamentu ohledně zavedení těchto cílů, aby se ujistila, že těchto cílů bude dosaženo.“

Člen skupiny ALDE, strana liberálů a demokratů, Gerben Jan Gerbrandyvznesl obvinění:„ Komise plýtvala časem Parlamentu a jeho prací. Velmi slabý návrh na zacházení s odpadem a akční plán, který se zdá být kopií plánu o účinnějším využívání zdrojů, jasně ukazuje, že se Evropské komisi nepodařilo vytvořit důležitou agendu pro růst a zaměstnanost.“

Místopředseda Zelených Bas Eickhout komentoval: „I když vítáme skutečnost, že Komise konečně předložila revidované návrhy k cirkulární ekonomice, máme obavy, že plány postupně oslabovány snižováním ambicí. To je v rozporu se závazkem Komise na ambicióznější návrh. Rok od počátečního rozhodnutí Komise, kdy stáhla svoje původní návrhy, jsme ztratili čas i ambice stimulovat cirkulární ekonomiku na úrovni EU.“ Mluvčí Zelených Davor Skrelc řekl: „Je škoda, že není vidět, že by Komise maximalizovala potenciál cirkulární ekonomiky. Budeme se snažit vyřešit některé nedostatky v Parlamentu.“

V reakci na kritiku nového balíčku, Timmermans uvedl: „Nový balíček je mnohem ambicióznější než ten předchozí, protože zahrnuje vše do cirkulární ekonomiky a není zaměřen jen na odpad. Navíc, stanovuje, jakým způsobem lze cílů dosáhnout, nejen cíle samotné. Myslíme si, že stanovené cíle jsou ambiciózní, a přesto realistické. Budeme sledovat pokrok v průběhu příštích několika let. Budeme-li v roce 2020 nebo 2025 blízko k dosažení stanovených cílů, zvýšíme je.“ Poznamenal také, že právně závazná 10% hranice pro skládky je úplně nová a že 65 % cíl ohledně recyklace je velmi ambiciózní cíl, který bude od mnoha členských států vyžadovat obrovské úsilí.

Vzhledem k tomu, že se poslanci zavázali prosadit vyšší cíle, zdá se nepravděpodobné, že by tento nový balíček vzešel v platnost v dohledné době.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.