Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropský parlament blokuje některé webové stránky, aby „chránil zaměstnance“

Evropský parlament blokuje některé webové stránky, aby „chránil zaměstnance“

Publikováno: 3.11.2014 , Autor: kancelář Brusel, Petra Rothová

Brusel – Blokování webových stránek je něco, co si lidé většinou spojují spíše s autoritářskými režimy v Číně nebo Iránu než s Evropskou unií.

Zaměstnanci Evropského parlamentu obdrželi minulý týden tuto zprávu, když se snažili otevřít populární stránku Reddit: „Zablokovali jsme tuto stránku, abychom vás chránili.“

„Tato webová stránka je zařazena v databázi kybernetických hrozeb dle Computer Emergency Response Team (CERT). Nejedná se o chybnou zprávu. Úmyslně jsme tuto webovou stránku zablokovali, abyste zůstali v bezpečí,“ bylo ve zprávě Evropského parlamentu.

Po lavině zpráv a více jak 500 komentářů na stránce Reddit zrušilo IT oddělení Evropského parlamentu zákaz a připustilo, že blokovat všechny webové stránky z databáze CERTu byla chyba.

„Reddit byl zablokován, protože byl na seznamu stránek potenciálně distribuujících malware. Tento seznam je aktualizován CERT-EU. Bohužel nemám představu, jak se reddit.com dostal na první místo,“ napsal Joost de Cock z oddělení parlamentní technické podpory.

Dodal, že: „Když jeden z uživatelů zpochybní relevanci blokace některé ze stránek, prozkoumáme to, a pokud je stížnost oprávněná, stránku odblokujeme.“

Mezitím nám zdroj z CERT-EU sdělil, že Reddit se na seznam nechtěných stránek dostal kvůli počítačům Apple již nakažených virem Mac.Back.Door.iWorm, které byly vzdáleně přístupné prostřednictvím vyhledávací funkce na Reddit.

„Ale malware nedistribuoval Reddit,“ napsal Didzis Abolins z CERT-EU.

„Každá organizace rozhoduje o tom, jaké stránky monitorovat nebo blokovat,“ dodává Abolins.

Evropská komise, Rada EU a Evropská služba pro vnější činnost (EEAS), které byly v minulosti kyberneticky napadeny a nyní jsou velmi opatrné v bezpečnostních hrozbách internetu, stránky Reddit nezablokovaly.

Bezpečností expert z Berlína Florian Walted prohlásil, že: „Evropský parlament reagoval přehnaně. Neměli by zablokovat i Google, když je k vyhledávání nejpoužívanější?! – To není dobrý nápad. Profesionální antivirový tým by si od Reddit vyžádal seznam serverů používaných k přístupu k napadeným počítačům. Při takovém postupu jste ve stoprocentním bezpečí a bez vedlejších účinků.“

Mluvčí Evropského parlamentu řekla EUobserveru, že k blokování stránek dochází pravidelně, pokud jsou označeny jako potenciální hrozba a že dokonce i stránky BBC byly v minulosti dočasně zablokovány.

Bezpečnostní expert z Malty Luigi Auriemma řekl, že blokování stránek není opravdovým řešením: „Je to jen způsob, jak eliminovat aktuální nebezpečí, ale nepředchází to budoucím problémům.“

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.