Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropský fond pro regionální rozvoj slaví 40 let od svého vzniku

Evropský fond pro regionální rozvoj slaví 40 let od svého vzniku

George Thomson z Velké Británie – tehdejší komisař pro regionální politiku

Publikováno: 19.3.2015 , Autor: Aneta Hájková, kancelář Brusel

Evropský fond regionálního rozvoje se zrodil před 40 lety spolu s přijetím nařízení Evropského hospodářského společenství z 18. května 1975, a byl tak položen základ dnešní regionální politice Evropské unie.

V prosinci roku 1974 Evropská komise oznámila, že tehdejší Evropské hospodářské společenství (EEC) s devíti členskými státy musí založit Evropský fond regionálního rozvoje, aby mohlo „finančně podpořit ekonomický růst v nejméně rozvinutých oblastech.“ Bylo to nejdůležitější politické rozhodnutí tehdejší Evropské komise, které bylo učiněno na pařížském summitu v říjnu roku 1974.

Fond o rozpočtu 1,3 miliard zúčtovacích měnových jednotek (před zavedením eura) byl založen na zkušební dobu 3 let s tím, že fungovat by měl od roku 1975.

Při rozdělování zdrojů se prioritními oblastmi staly Itálie, Irsko a Spojené království. Mezi nejchudší oblasti tehdejšího Evropského hospodářského společenství patřila tato území: jižní Itálie, většina území Irska, západní a jihozápadní Francie, severní Nizozemí, některé části Západního Německa (SRN) zejména podél jeho tehdejší východní hranice a velké části území Británie, zejména Wales a Skotsko.

Fond byl zacílen na nejvíce znevýhodněné státy a rozdělení zdrojů bylo následující: Belgie 1,5 %; Dánsko 1,3 %; Francie 15 %; Irsko 6 %; Itálie 40 %; Lucembursko 0,1 %; Nizozemí 1,7 %; Německo 6,4 %; Spojené království 28 %.

Prvopočátky regionální politiky

Už Římská smlouva z roku 1957 zmiňuje spolupráci v regionálním rozvoji jako prostředek dosáhnutí plné integrace a snížení rozdílů mezi jednotlivými regiony napříč Evropským hospodářským společenstvím.

První komplexní směrnice týkající se regionální politiky byla navrhnuta Evropskou komisí v roce 1973. Kroky směřující ke vzniku Evropského fondu pro regionální rozvoj byly však zpomaleny ropnou a měnovou krizí. Podpis dohody o zřízení fondu se tedy datuje k roku 1974.

Fond byl zaměřen na tři oblasti: investice do malých podniků, do infrastruktury a investice na podporu infrastruktury v horských oblastech.

Tehdejší komisař pro regionální politiku George Thomson uvedl, že nový fond „obnoví víru ve Společenství pro miliony obyčejných obyvatel, kteří čekali dlouhou dobu na zřízení podobného fondu“. V době, kdy Spojené království jednalo o odstoupení z EHS také poukázal na to, že Spojené království by mělo nárok na 28 % prostředků z fondu, zatímco jejich příspěvek činil necelých 17 %. Zdůraznil také, že nová politika se bude zabývat „stárnutím průmyslu“ (v té době typický problém Velké Británie) a také zemědělskými problémy Společenství.

Originál článku a zdroj obrázku zde.

Fotogalerie

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.