Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropské digitální vyhlídky: Mistři digitalizace nebo přemoženi digitalizací?

Evropské digitální vyhlídky: Mistři digitalizace nebo přemoženi digitalizací?

Publikováno: 7.4.2016 , Autor: Lucie Uhlířová

Dne 5. dubna 2016 se v prostorách Les Ateliers des Tanneurs konala konference na téma „Evropské digitální vyhlídky: Mistři digitalizace nebo přemoženi digitalizací?“

Úvodní řeč pronesl Peter Olson, ředitel Kanceláře evropských záležitostí pro Ericsson. Podle něj je potřeba spojit hlavně podnikatele a politické představitel pro co největší využití digitálního trhu. Hlavním cílem DIGITALEUROPE je získat z digitalizace co nejvíc – silnou ekonomiku, efektivní veřejné služby a občany, kteří využívají digitální technologie na denní bázi a pro Evropu aby se stala lídrem v oblasti digitálního sektoru. Digitální trh poskytuje příslib technologických transformací velkých podniků, růst a prosperitu podniků zaměřených na technologie a zvyšující se přitažlivost pro investory z mnoha evropských měst a regionů.

Další řečníci se zabývali otázkou, jak digitalizace ovlivňuje podnikatele. První vystoupil Jonathon Blackburn, zakladatel společnosti HouseMan, což je firma, která se stará o údržbu domů, hotelů i domovů důchodců. Svůj podnik založil sám, se základním kapitálem 150£. Jakmile se ale začal více zabývat digitalizací a jak svůj podnik více zviditelnit na internetu, začal se podnik rozvíjet. Uvedl, že je velmi důležité, aby v dnešní době měli podnikatelé webové stránky a neustále se vzdělávat v oblasti internetu, inzerce a reklamy. Také řekl, že cílem každého podnikatele, by mělo být, aby se při vyhledávání na Googlu jeho podnik objevil hned na první straně. Další promluvil Finn Krusholm, zakladatel společnosti CloudPeople. Jeho práce spočívá v rozšiřování a zavádění produktů společnosti Microsoft v rámci dánských a švédských společností. Díky nim využívá Office 365 přes 5 milionů uživatelů a nabízí nepřetržitou podporu 24/7. Podle něj je největším problémem nejednotná standardizace digitálního trhu EU a je potřeba v této oblasti spolupracovat s vládou i ostatními firmami.

Další panelisté například řešili, jaký vliv má digitalizace na evropskou industrializaci. Vystoupil Markus Borchert, místopředseda Kanceláře pro evropský trh společnosti Nokia, který se zabýval především otázkou 5G sítě. 5G síť (pátá generace mobilní sítě nebo bezdrátový systém páté generace) představuje další významnou fázi mobilních telekomunikačních standardů. Zatímco Korea, Čína i Severní Amerika již oznámili, kdy budou síť 5G spouštět, podle Borcherta na tuto inovaci ale Evropská unie není připravena a je potřeba větší spolupráce mezi různými podnikateli, organizacemi, start-upy a vládními činiteli. Jako další vystoupili například Wilfried Grommen ze společnosti Hawlett-Packard, který mluvil o digitalizace v automobilovém průmyslu, nebo Jens Redmer z Googlu, který zmínil například jejich podporu při výcviku a zaučování lidí v oblasti digitalizace, snaží se zlepšovat jejich dovednosti a velmi podporují vývojáře mobilních aplikací.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.