Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská unie zkoumá Cameronův migrantský benefiční plán

Evropská unie zkoumá Cameronův migrantský benefiční plán

Publikováno: 30.7.2014 , Autor: kancelář Brusel, Ondřej Kohout

Britská vláda v úterý (29. července) oznámila, že je v plánech Evropské komise zpřísnit výhody pro nezaměstnané přistěhovalce z EU a také, že je bude více zkoumat.

Podle návrhů Londýn snižuje dobu pobytu migrantů EU na tři měsíce (z 6 měsíců) bez vyhlídek na zaměstnání.

Deník Daily Tepegraph zveřejnil zprávu, že ministr David Cameron řekl: „Jde o řešení magnetické přitažlivosti systému britských dávek."

Další opatření zahrnuje zákaz „náboru pouze v zahraničí“ a „masivní" omezení počtu pracovních míst automaticky vkládaných na zaměstnanostní portál EU.

Tento krok je jednou z největších změn oznámených minulý rok, a znamená, že migranti mohou mít nárok na dávky v nezaměstnanosti až po třech měsících pobytu ve Velké Británii.

Nová opatření jsou vnímána jako pokus vyzkoušet a spočítat popularitu Strany nezávislosti ve Velké Británii před příštími volbami.

Evropská komise řekla, že návrhy Camerona budou pečlivě přezkoumávány, dokud nebudou detaily jasné.

„[Migrující pracovníci jsou] obrovským ekonomickým prospěchem členských států, zejména pokud jde o reakce na mezery v dovednostech a nedostatek pracovních sil," řekl mluvčí komise v úterý.

Také poznamenal, že příspěvek nezaměstnanosti pro imigranty je obvykle „hrazen zemí, ve které byli dříve zaměstnání."

Imigrace byla ve Velké Británii žhavé téma po několik let, spolu se silnou kampaní spuštěnou vládou proti tzv. sociálnímu cestovnímu ruchu na národní úrovni, ale i na úrovni EU.

Nicméně čísla zahrnující útratu Velké Británie na sociálních dávkách za jiné občany EU zůstávají stále mlhavé.

Evropská komise počátkem letošního roku zjistila, že „drtivá většina" migrantů EU se stěhují do jiných členských států, ve kterých seženou práci snadněji a pravděpodobněji. Protože jsou mladší, než státní příslušníci hostitelské země.

Mezitím, Úřad pro rozpočtovou odpovědnost ve Velké Británii (OBR), řekl, že migranti jsou zátěží ekonomiky země.

Ve zprávě zveřejněné v loňském roce, řekl, že další a další migranti potřebují financování nákladů na důchody a sociální dávky.

Zpráva o migraci, která unikla do BBC na začátku tohoto měsíce, také zjistila, že migranti z EU měli do značné míry pozitivní dopad a citovala důkazy, které naznačují, že je méně pravděpodobné, že využívají výhody, oproti Britům.

Studie, zadaná britskou vládou, měla být připravena v loňském roce, ale formální publikace byly odloženy na dobu neurčitou. Údajně proto, že byla považována za příliš pozitivní.

Tento článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.