Ilustrační fotografie: Královéhradecký kraj Ilustrační fotografie: Jihočeský kraj
  1. Kancelář zastoupení krajů
  2. Zprávy z Bruselu
  3. Evropská unie vyzývá Čínu ke změně přístupu ke globálnímu oteplování

Evropská unie vyzývá Čínu ke změně přístupu ke globálnímu oteplování

Publikováno: 28.4.2014 , Autor: kancelář Brusel, Michaela Svobodová

Čína by se měla odhodlat přejít od nic neřešících mezinárodních rozhovorů o změnách klimatu k veřejnému boji proti globálnímu oteplování.

Komisařka Evropské unie pro změny klimatu, Connie Hedegaard, je tento týden v Číně, aby upozornila představitele země na červnové zasedání Organizace spojených národů v Bonnu, kde se sejdou zástupci více než 190 národů k ujednání nové mezinárodní klimatické dohody.

Hedegaard byla překvapena postojem Číny; země s největší produkcí skleníkových plynů se zavázala snížit množství těchto emisí. Komisařka vyzvala zástupce země, aby tento přístup prezentovali také na červnovém jednání OSN.

Čína se zavázala snížit emise skleníkových plynů na jednotku HDP o 40-45% oproti hodnotám z roku 2005. Při úsilí o splnění těchto cílů investovala země miliardy dolarů do projektů v oblasti energetické účinnosti a do obnovitelných zdrojů energie.

Z Pekingu, hlavního města Číny, se ozývají hlasy, které jsou proti případné mezinárodní závaznosti v otázkách snižování skleníkových plynů. Další státy s velkou emisí skleníkových plynů, jako jsou Spojené státy, Japonsko a Kanada, tvrdí, že nepřijmou závazné cíle, dokud tak neudělá i Čína.

OSN musí zvýšit své úsilí o snížení emise skleníkových plynů po celém světě, protože s vypouštěním skleníkových plynů souvisí riziko záplav, zvyšování hladiny moří, veder a sucha.

Zástupci zemí se dohodli, že do pařížského setkání v roce 2015 vytvoří novou globální smlouvu o dodržování emisních limitů. Problémem pro přípravu a uzavření takové smlouvy je obrovský rozdíl v ekonomické a průmyslové vyspělosti mezi zeměmi. Zástupci rozvojových zemí se domnívají, že za změny klimatu jsou především zodpovědné země s vyspělejší ekonomikou.

Původní článek naleznete zde.

Nahoru
Sdílet:

Copyright © Královéhradecký kraj & Jihočeský kraj. Všechna práva vyhrazena.